Ķirurgi no Itālijas bērnu slimnīcā veiks sarežģītas sirds operācijas

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) šonedēļ uzturas bērnu kardioloģijas speciālisti no Itālijas, kas kopā ar bērnu slimnīcas sirds ķirurgiem plāno veikt vairākas sarežģītas operācijas, aģentūru BNS informēja BKUS pārstāve Elīna Neimane.

Vizītes ietvaros Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas sirds ķirurgi kopā ar itāliešu kolēģiem konsultēs vairākus pacientus, kā arī plānots kopīgi veikt retu un ļoti sarežģītu sirdskaišu korekcijas. Iespējams, pirmo reizi Latvijā tiks veikta arī pilna tā dēvētās Fontāna cirkulācijas operācija, kas nepieciešama situācijā, ja bērnam konstatēta smaga iedzimta sirdskaite – trūkst viena no sirds kambariem, pastāstīja slimnīcā.

Sadarbība ar bērnu kardioloģijas profesionāļiem no Itālijas tiek īstenota kopš 2008.gada – itāliešu kolēģi Latvijā viesojušies jau vairākkārt, daloties profesionālajā pieredzē un zināšanās, kā arī veicot sarežģītas operācijas.

Itālijas kolēģu vizītes BKUS notiek, pateicoties ilgstošai sadarbībai starp Itālijas labdarības fondiem "The Heart of Children", "Caladriuss" un Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu.

BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnika ir vienīgā vieta Latvijā, kur bērniem tiek nodrošināta iedzimto sirdskaišu ārstēšana. Līdztekus ilgstošai bērnu sirdskaišu speciālistu apmācībai ārpus Latvijas kopš 2011.gada sākusi funkcionēt arī viena no modernākajām operāciju zālēm un reanimācijas nodaļām, ko atzinīgi novērtējuši speciālisti no Itālijas un Lielbritānijas, norādīja Neimane.

Latvijā

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) 11.oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes Ādažos, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.