Bērnu saslimšanu ar pneimoniju "Kalkūnos" izraisījuši vīrusi

Bērnu saslimšanu ar pneimoniju aprūpes centrā "Kalkūni" pērnā gada nogalē izraisījuši dažādi respiratorie vīrusi, pārbaudē secinājis Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

LIC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila aģentūrai BNS pastāstīja, ka LIC pārbaudījis sešus paraugus, kas saņemti no Daugavpils, un secinājis, ka bronhītu un pneimoniju mazuļiem izraisījuši dažādi respiratori vīrusi, ar kuriem bērni, visticamāk, inficējušies turpat, aprūpes namā.

"Pneimonijas iemesli var būt dažādi, bet tagad ir respiratoro vīrusu sezonas pacēlums, un tas ir galvenais iemesls augšējo elpceļu saslimšanām un arī pneimonijām," paskaidroja Brila.

Viņa arī norādīja, ka augšējo elpceļu saslimšanu monitorings liecina, ka vīrusu cirkulācija pašlaik ir intensīva un bērni līdz četru gadu vecumam pret tiem ir visuzņēmīgākie.

Lai izvairītos no masveida saslimšanas, LIC iesaka izolēt saslimušos un bieži vēdināt telpas. Protams, veseliem jābūt arī aprūpes darbiniekiem.

Pneimonija, tautā saukta par plaušu karsoni, ir plaušu iekaisuma slimība. To var izraisīt dažādi cēloņi, tostarp inficēšanās ar baktērijām, vīrusiem, sēnēm vai parazītiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" pagājušonedēļ ziņoja, ka Daugavpils slimnīcā no "Kalkūniem" ievesti 11 audzēkņi, galvenokārt zīdaiņi, kas saslimuši ar pneimoniju.

Latgales ārsti gan uzsvēra, ka tas nav nekas ārkārtējs, ja vienā telpā dzīvojoši mazuļi inficējas. Savukārt epidemiologi Rīgā norādīja, ka sasirgušo skaits būtu mazāks, ja aprūpes centros netrūktu darbinieku.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā tika veiktas analīzes, lai noteiktu, kas tik daudziem mazuļiem vienlaicīgi izraisījis pneimoniju vai bronhītu. Pagaidām zināms, ka no 110 "Kalkūnu" iemītniekiem decembrī ar plaušu karsoni vai bronhītu kopumā sasirguši 18 bērni. Lielākā daļa ārstēti Daugavpils reģionālās slimnīcas bērnu nodaļā.

Visi zīdaiņi jau ir izveseļojušies, vēstīja LTV.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais