Latvijā šogad strādās 818 licencētas aptiekas

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) ir pārreģistrējusi speciālās atļaujas aptiekām, un 2012.gadā kopumā farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus Latvijā nodrošinās 818 licencētas aptiekas, aģentūru BNS informēja ZVA sabiedrisko attiecību vadītājs Toms Noviks.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, aptieku skaits ir samazinājies par aptuveni 2%, kas būtiski neietekmēs iedzīvotāju iespējas saņemt kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi.

Viņš norādīja, ka speciālo atļauju jeb licenču pārreģistrācija aptiekām veikta atbilstoši 2010.gada nogalē Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Farmācijas likumā, kas iezīmēja aptieku īpašumtiesību liberalizāciju. Lai nodrošinātu atbilstību vienotiem kvalitātes standartiem saskaņā ar farmācijas jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām, 647 vispārēja tipa aptiekām bija jāpārkārto aptieku darbība. Lai to veiktu, lielākā daļa šo aptieku 2010.gadā saņēma speciālo atļauju (licenču) termiņa pagarinājumu līdz 2011.gada 31.decembrim.

Vispārēja tipa aptiekām, kurām tika izsniegts licences termiņa pagarinājums un kuras vēlējās turpināt aptiekas darbību, 2011.gadā bija jāpārkārto sava darbība atbilstoši Farmācijas likuma prasībām un jāpārreģistrē speciālās atļaujas. Latvijā 2012.gadā farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem nodrošinās 782 vispārēja tipa aptiekas. Farmaceitisko darbību veiks arī 36 slēgta tipa aptiekas. Šādas aptiekas atrodas stacionārās ārstniecības iestādēs vai dienas stacionāra ārstniecības iestādēs un izplata medikamentus tikai ārstniecības iestādēm, paskaidroja Noviks.

Viņš piebilda, ka šogad ir pieaudzis aptieku skaits, kuras nodrošinās iedzīvotājiem medikamentu pieejamību visas diennakts laikā. Pakalpojumu nodrošinās 19 vispārēja tipa aptiekas.

Kaut arī iepriekšējā gadā tika veiktas izmaiņas aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriju noteikumos, paredzot tiesības pašvaldībām ierosināt konkrētajā apdzīvotajā vietā atvērt vispārēja tipa aptieku, pēc ZVA rīcībā esošās informācijas, tikai divas pašvaldības rīkoja konkursus jaunu aptieku atvēršanai saskaņā ar šajos noteikumos norādīto procedūru – Jūrmalas pilsētas dome un Ādažu novada pašvaldība, pastāstīja ZVA pārstāvis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.