NVO apsver iespēju apstrīdēt zāļu kompensācijas kārtību Satversmes tiesā

Nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji ceturtdien atkārtoti iesnieguši valdībai savu noraidošo viedokli un priekšlikumus jaunajai zāļu kompensācijas kārtībai. Ja valdība nereaģēs, tad nevalstiskās organizācijas apsvērs iespēju vērsties Satversmes tiesā.

Šāds vēstījums tika nodots tieši premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") ceturtdien notiekošā nevalstisko organizāciju un valdības sadarbības memoranda parakstīšanas pasākuma laikā.

Latvijas Diabēta asociācijas pārstāvis Ingvars Rasa aģentūrai BNS uzsvēra, ka valdība pieņēmusi jauno kārtību, lai gan aptuveni 50 organizāciju pret to iebilda. Viņš uzskata, ka šāds daudzums iebilžu ir nepieredzēts gadījums.

"Kas saslimst līdz 1.janvārim, viņam ir vieni noteikumi, bet, kas saslimst šogad, ir cits likums. Tas ir pretrunā ar Satversmi, kā arī ārstniecības likumu, farmācijas likumu, pacientu tiesību likumu, Eiropas pacientu tiesību hartu un Eiropas Komisijas direktīvām. Mēs iesim uz tiesu, ja nenovērsīs punktus, kas ir pretrunā ar Satversmi un likumiem," sacīja Rasa.

Valdības vadītājs Dombrovskis atzina, ka jaunie noteikumi ir pretrunīgi vērtēti, un teica, ka Veselības ministrijai pēc pusgada ir jāsniedz atzinums, kā darbojas jaunā zāļu kompensācijas kārtība.

Rasa norādīja, ka valdībai dots mēnesis laika.

"Kāpēc cilvēkiem jāciešas sešus mēnešus, ja noteikumus izdevusi valdība. Mēs pusgadu negaidīsim," sacīja Rasa.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra ārstiem pirmreizējo pacientu receptēs būs jāraksta zāļu aktīvās vielas nosaukums, nevis konkrētas firmas dots nosaukums, bet no 1.februāra stāsies spēkā jaunais kompensējamo zāļu saraksts, kurā katrā grupā tiks apmaksāta vairs tikai viena, nevis vairākas lētākās zāles.

Jaunā kārtība paredz, ka ārsts uz receptes izrakstīs attiecīgajai diagnozei paredzēto zāļu vispārīgo nosaukumu, ja pacients pirmo reizi saņems konkrētai diagnozei paredzētās kompensējamās zāles. Savukārt aptiekā farmaceitam, tāpat kā līdz šim, būs pienākums izsniegt lētākās attiecīgā vispārīgā nosaukuma zāles.

Ja aptiekā izsniegtās lētākās zāles nesniegs vēlamo terapeitisko efektu, tad ārsts varēs izrakstīt citas zāles, sākot ar nākamajām lētākajām attiecīgā vispārīgā nosaukuma zālēm.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais