Decembra beigās slimnīcā ar gripu nonākuši četri bērni

Decembra beigās slimnīcā ar gripu nonākuši četri mazi bērni, aģentūru BNS informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

LIC laboratorijas dati liecina, ka pagājušā gada pēdējā nedēļā gripa laboratoriski apstiprināta četros no 153 izmeklētajiem paraugiem. Visi četri saslimušie ir bērni vecumā no viena līdz četriem gadiem, kuri ievietoti slimnīcā.

LIC epidemiologu apkopotie gripas monitoringa dati liecina, ka gripas izplatība Latvijā patlaban ir sporādiska. Ambulatorās monitoringa iestādes informējušas par klīniskiem simptomiem diviem pacientiem Jūrmalā. Saslimstība ar gripu vidēji Latvijā ir divi gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, informēja LIC epidemioloģe Raina Nikiforova.

Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) ambulatorajās monitoringa iestādēs kopumā vērsušos pacientu skaits samazinājies par 18%. Tomēr saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām par 43% pieaugusi Jūrmalā, par 28% – Rēzeknē, Valmierā šī infekcija pieaugusi par 25%. Visaugstākā saslimstība bija vērojama Rēzeknē, Jelgavā un Rīgā.

Pasaules Veselības organizācijas apkopotās ziņas par situāciju Eiropas reģiona valstīs decembra priekšpēdējā nedēļā liecina, ka par lokālu gripas izplatību ziņojusi Itālija, bet par sporādisku gripas izplatību ziņojušas 13 valstis (Austrija, Čehijas Republika, Francija, Islande, Latvija, Portugāle, Rumānija, Spānija, Skotija, Krievija, Uzbekistāna, Tadžikistāna, Azerbaidžāna). Gripas pozitīvo paraugu īpatsvars Eiropas valstīs salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu pieaudzis no 5% līdz 8%.

"Ņemot vērā epidemioloģiskos datus, var prognozēt, ka tuvākajās nedēļās gripas izplatība Latvijā pieaugs," brīdina LIC.

LIC infektologi atgādina, ka gripa ir akūta un sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Lielākoties gripa norit vieglā formā un veseliem cilvēkiem neizraisa nekādus veselības sarežģījumus. Parasti aizdomas par gripu rodas, ja saslimšana sākas pēkšņi, ar galvassāpēm, drudzi, paaugstinās temperatūra, saslimušajam ir kaulu laušanas sajūta, parādās aizlikts deguns bez iesnām, ko nereti pavada sauss, rejošs klepus. Gripa ir viena no infekcijām, kas ļoti strauji izplatās, izraisa dažādas komplikācijas, tostarp ļoti smagas un cilvēka dzīvību apdraudošas.

Tādēļ svarīgi pievērst uzmanību gan gripas profilaksei, gan ārstēšanai, lai saslimšanas gadījumā neveidotos smagas komplikācijas – bronhīts, pneimonija, vidusauss iekaisums, miokardīts. Gripas izplatības laikā svarīgi ievērot personīgo higiēnu, tostarp biežāku roku mazgāšanu, it īpaši pēc saskarsmes ar saslimušo cilvēku. Svarīgi, lai pats saslimušais apzinātos, ka, neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt savus kolēģus, tuviniekus, visus apkārtējos, norāda LIC.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar LIC prognozēm gripas straujākā izplatība varētu notikt janvāra otrajā pusē un februārī, līdzīgi kā pērn. Gripas epidēmija parasti ilgst aptuveni astoņas nedēļas.

Svarīgākais