Ziemassvētku brīvdienās bērnu slimnīcā pēc palīdzības vērsušies vairāk nekā 500 bērnu

Pagājušās Ziemassvētku brīvdienas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas traumatologiem bijušas salīdzinoši mierīgas, savukārt pediatriem tas bija saspringtāks darba laiks nekā ikdienā – no 24. līdz 26. decembrim slimnīcā pēc palīdzības vērsušies 523 bērni, aģentūrai BNS pavēstīja BKUS pārstāve Romēna Namniece.

Izvērtējot veselības stāvokli, slimnīcā ievietoti 185 no visiem bērniem, kas brīvdienās vērsās pēc palīdzības slimnīcā.

Salīdzinot ar ikdienu, svētku laikā bērni guvuši mazāk traumu – kopumā dažādas traumas guvuši 84 bērni, no kuriem 10 tika stacionēti. Lielākoties bērni guvuši sadzīviskas traumas – paslīdot uz rotaļlietām, iespiežot pirkstus durvīs vai gūstot galvas sasitumus krītot. Traumas gūtas arī slidojot.

"Šie svētki nebija izņēmums, un arī šogad Ziemassvētku brīvdienās trīs bērni guva apdegumus, aplejoties ar karstu tēju un uzlejot sev virsū karstu eļļu," atzina Namniece.

Savukārt slimnīcas pediatri svētku brīvdienās strādāja pastiprinātā režīmā, palīdzību sniedzot 439 bērniem, no kuriem 175 tika stacionēti. Lielākoties pie mediķiem vērsās bērni ar paaugstinātu temperatūru, klepu, kakla sāpēm, gremošanas traucējumiem un dažādām vīrusu saslimšanām.

Tuvojoties gadumijai, bērnu slimnīcas ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai. Gatavojot svētku maltīti, īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, lai zinātkāros mazuļus, kuri vēlas piedalīties un palīdzēt gardumu tapšanā, nepakļautu apdegumu un applaucējumu riskam.

Pieaugušie aicināti piesardzīgi rīkoties arī ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana. Bērnus nedrīkstētu atstāt bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā.

"Nereti svētku uguņošana rada satraukumu arī četrkājainajiem mājas mīluļiem, un viņu uzvedība var kļūt neprognozējama, tāpēc tos uguņošanas laikā ieteicams turēt slēgtās telpās, lai pasargātu bērnus no iespējamām traumām," uzsvēra Namniece.