Mediķi Ziemassvētku laikā aicina iedzīvotājus saudzēt savu veselību un izvairīties no traumām

Ātrās palīdzības mediķi brīdina, ka svētku dienās parasti pieaug traumu skaits, tādēļ aicina neaizrauties ar alkohola lietošanu, ievērot ugunsdrošības noteikumus un īpaši sargāt bērnus no applaucēšanās un apdegumiem.

Mediķu pieredze liecina, ka svētkos bieži tiek gūtas traumas, noskaidrojot savstarpējās attiecības, alkohola lietošanas dēļ notiek vairāk avāriju, uz ceļiem tiek notriekti iereibuši iedzīvotāji.

Ja svētkos tiek lietots alkohols, jāievēro mērenība. Pie transporta līdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Arī pārvietošanās kājām reibuma stāvoklī ir bīstama, īpaši pa ceļa malu un bez atstarojošiem elementiem, neļaujot autovadītājiem gājēju tumsā savlaicīgi pamanīt, atgādināja mediķi.

Jāatceras par ugunsdrošības noteikumiem – neatstāt bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus un ar svecēm rotātus adventes vainagus, kā arī nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

Mediķi atkārtoti uzsvēra, ka īpaša uzmanība jāpievērš bērnu pasargāšanai no applaucēšanās un apdegumiem, kas visbiežāk notiek mājās vai viesībās tuvinieku klātbūtnē. Mazi bērni visbiežāk applaucējas, sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju, un bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Bērns var pavilkt arī galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Bērns var piekļūt arī karstiem katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos.

Ja bērns ir guvis termisku apdegumu, pieaugušajiem jāatceras – nekavējoties jādzesē apdeguma vieta zem vēsa, tekoša ūdens. Svarīgākais ir pārtraukt karstuma ietekmi uz bērna ādu un dziļākajiem audiem, lai samazinātu apdeguma sekas. Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, jāsauc ātrā palīdzība, zvanot pa tālruni 113.

Bērniem dāvanās būtu jāpasniedz viņu vecumam atbilstošas mantas – maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, ko bērns var iebāzt ausīs, degunā vai mutē un aizrīties vai nosprostot elpceļus.

Ja svētkus paredzēts svinēt ārpus mājas, piemēram, mežā pie eglītes, jāpārliecinās, vai līdzi ir viss nepieciešamais – uzlādēts mobilais telefons, pietiekams degvielas daudzums transporta līdzekļa bākā, silts dzēriens, maiņas drēbes un apavi un citas nepieciešamas lietas. Jāpārdomā, kā izskaidrot savu atrašanās vietu gadījumā, ja būtu nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

Saslimstot ar augšējo elpceļu infekciju, ieteicams tomēr palikt mājās un nedoties uz svētku svinībām, lai saudzētu savu un apkārtējo veselību.

Svētku dienās medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Telefona darba laiks – brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darbdienās no plkst.18 līdz 8.

Neatliekamos gadījumos, kad ir apdraudēta veselība vai dzīvība, ātro palīdzību var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.