Atliek jautājumu par papildu līdzekļu piešķiršanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam

Ministru kabinets otrdien uz nedēļu atlika jautājumu par Veselības ministrijas (VM) lūgumu piešķirt papildu 2,2 miljonus latu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) un Valsts asinsdonoru centram (VADC).

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") valdības sēdē atzina, ka prasītajā apmērā budžeta līdzekļu papildinājumu nodrošināt nevarēs. VM no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūdza piešķirt 2 216 215 latu.

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš aģentūrai BNS paskaidroja, ka programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" nav palicis tik daudz naudas, cik pieprasīja VM, tādēļ ministrijai būs jāpārvērtē vajadzības un jāiekļaujas pusmiljonā latu.

"Prioritāte būs neatliekamās medicīniskās palīdzības autotransporta nodrošināšana," viņš sacīja.

Uz jautājumu, vai NMPD pēkšņi radušies kādi neplānoti izdevumi saistībā ar autotransportu, kā dēļ vajadzējis pieprasīt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vai arī gaidāmais līdzekļu iztrūkums ministrijai bijis zināms jau iepriekš, Muciņš paskaidroja, ka sākotnēji bija plānots, ka atsevišķi maksājumi par šo gadu tiktu nosegti nākamā gada budžeta ietvaros.

"Bet, ja kaut daļu tomēr iespējams nosegt šogad, attiecīgi nākamgad būs vieglāk. Citādi nākamajā gadā būs jāpieņem ļoti stingri ekonomiski mēri," teica VM valsts sekretārs un piebilda, ka NMPD 70% izdevumu veido darba samaksa, tāpēc, ja šogad netiks piešķirti papildu līdzekļi, varētu būt jādomā par šīs izdevumu daļas samazināšanu.

VM pieprasījumā valdībai paskaidroja, ka NMPD vajadzīgi 1 843 346 lati, tostarp neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu transportlīdzekļu nomas un degvielas izdevumu segšanai 1 197 168 lati, bet spectērpu, ziemas riepu, medikamentu un medicīnas materiālu, defibrilatoru iegādei neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu darbības nodrošināšanai 2012.gadā – 646 178 lati.

Savukārt Valsts asinsdonoru centram izdevumu segšanai vienreizēju un neatliekamu pasākumu nodrošināšanai jāpiešķir 372 869 lati, tostarp asins plazmas preparātu iepirkumam – 250 tūkstoši latu, asins sagatavošanas maisu iegādei – 47 325 lati, eritrocītu filtru iegādei – 9464 lati, asmenīšu iegādei asins komponentu sagatavošanai – 11 153 lati un reaģentu iegādei asins bakterioloģisko un vīrusu izmeklēšanai – 54 927 lati.

Svarīgākais