"Eurostat": Latvijā ir trešais lielākais aptaukojušos sieviešu īpatsvars ES

Latvijā aptaukojušos sieviešu īpatsvars ir trešais augstākais Eiropas Savienības (ES) valstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati, kas apkopoti par 19 bloka zemēm.

Saskaņā ar tiem vislielākais aptaukojušos sieviešu īpatsvars ir Lielbritānijā ‒ šajā valstī 23,9% sieviešu ir pārmērīgs liekais svars. Seko Malta, Latvija un Igaunija, kur ar aptaukošanos jeb adipozitāti sirgst attiecīgi 21,1%, 20,9% un 20,5% sieviešu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Dati par Lietuvu ES statistiķiem nav bijuši pieejami.

Vismazāk aptaukošanās sieviešu vidū izplatīta Rumānijā un Itālijā ‒ šajās valstīs šī kaite piemeklējusi attiecīgi 8% un 9,3% sieviešu.

"Eurostat" dati arī liecina, ka Latvijas vīriešu vidū aptaukošanās problēma ir krietni mazāk izplatīta nekā sieviešu vidū un stiprā dzimuma pārstāvju vidū mūsu valstī no aptaukošanās cieš 12% cilvēku. Igaunijā aptaukošanās skārusi 16% vīriešu, bet vislielākais aptaukojušos vīriešu īpatsvars blokā ir Maltā un Lielbritānijā ‒ attiecīgi 24,7% un 22,1%.

Pārmērīgas ķermeņa masas problēmas vismazāk moka vīriešus Rumānijā ‒ šajā valstī tikai 7,6% stiprā dzimuma pārstāvju ir aptaukojušies.

"Eurostat" dati, kas apkopoti par 2008. un 2009.gadu, iekļauti pārskatā par ES valstu iedzīvotāju veselības stāvokli. Pārskatā autori secina, ka aptaukošanās ir nopietna sabiedrības veselības problēma Eiropas Savienībā.

Pārskatā iekļautie dati arī ļauj secināt, ka vēl smagāka nekā ES šī problēma ir ASV, kur no aptaukošanās cieš 26,7% sieviešu un 27,6% vīriešu.

Saskaņā ar medicīnisku definīciju aptaukošanās jeb adipozitātes pirmā pakāpe iestājas, kad ķermeņa masa ir līdz 30% lielāka par normālo.

Latvijā

Šī gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes.