Atbalsta Circenes ieceri par veselības pakalpojumu sasaisti ar nodokļu maksāšanu

Pacientu ombuds, kura pārstāvji pirmdien tikās ar jauno veselības ministri Ingrīdu Circeni ("Vienotība"), atbalsta ministres ieceri sasaistīt veselības pakalpojumu saņemšanu ar nodokļu maksāšanu.

Ombuda vadītāja Liene Šulce-Rēvele aģentūrai BNS norādīja, ka tādējādi nodokļu nemaksātājiem būtu lielāka motivācija saņemt kaut vai minimālo algu un pacientiem būs izjūta, ka, maksājot nodokļus, viņi gūst labumu no valsts. "Sasaistot veselības aprūpes pakalpojumus ar nodokļu samaksu, cilvēki kļūs organizētāki un skaidrāk apzināsies savas tiesības," teica Šulce-Rēvele.

Tāpat iedzīvotāji vairāk sekos līdzi, kas viņiem pienākas no valsts un būs prasīgāki, uzskata pacientu aizstāve.

Pacientu ombuds arī atbalsta ieceri noteikt vienotus kvalitātes kritērijus visām ģimenes ārstu praksēm, jo tādējādi ģimenes ārstiem būs papildu motivācija un mediķiem būs vieglāk organizēt savu darbu.

Šulce-Rēvele arī uzskata, ka ir jāatjauno veselības mācība skolās. "Jau no bērna kājas ir jāzina primārās lietas par savu veselību," viņa sacīja.

Kopumā ombuds atbalsta Circenes plānotās reformas, uzsverot, ka ministres ieceres saskan ar ombuda interesēm.

Tikšanās laikā tika runāts arī par Pacientu tiesību likuma pilnveidošanu, un veselības ministre ombudu aicināja iesaistīties priekšlikumu izstrādē. Puses vienojās jau tuvākajā laikā parakstīt Veselības ministrijas un Pacientu ombuda sadarbības līgumu, aģentūru BNS informēja ministrijā.

Savukārt, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") intervijā BNS norāda,ka

iecere sasaistīt veselības aprūpi ar nodokļu maksāšanu ir rūpīgi jāvērtē.

"Arī mums ir jānodala, kuri tad ir tie sniedzamie veselības aprūpes pamatpakalpojumi, kuri ir pieejami neatkarīgi no nomaksātajiem nodokļiem, un kuri tad varētu būt pieejami atkarībā no nomaksātajiem nodokļiem," sacīja premjers.

Pēc viņa teiktā, pamatlietas veselības aprūpē būtu jānodrošina jebkurā gadījumā, bet tālāk tiešām varētu sasaistīt sniegtos pakalpojumus ar nomaksātajiem nodokļiem, kas ir loģisks priekšlikums. "Tas arī veicina nodokļu nomaksu," piebilda Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Circene nākusi klajā ar iniciatīvu sasaistīt valsts apmaksātu veselības aprūpi ar nodokļu maksāšanu. Pēc viņas teiktā, tādējādi izdotos iegūt summu, kas svārstītos līdz 300 tūkstošiem latu. Neatliekamā palīdzība gan būs nodrošināta pilnīgi visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no nodokļu maksāšanas.

Latvijā

Šī gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes.