Latvijā apmācīti vairāki suņi redzes invalīdu vajadzībām

Lai atvieglotu ikdienas dzīvi, Latvijā apmācīti vairāki suņi redzes invalīdiem, informē Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Liene Užule.

Jau otrdien suni pavadoni – melnu labradoru – saņems Ventspils iedzīvotāja Ludmila Koroļkova, otru suni nodos redzes invalīdam Cēsīs, bet trešais apmācītais suns nonāks pie Rēzeknes iedzīvotāja.

Kopumā trīs suņi apmācīti Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā" ietvaros. Martā LM ir noslēgusi līgumu ar biedrību "Saules suns", kurā sertificēts kinologs apmācīja suņus.

Potenciālie suņu pavadoņu saimnieki tika izvēlēti pēc LM un Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) izstrādātajiem kritērijiem, kas nosaka gan dzīvojamās platības apmēru, gan suņa uzturēšanas un apkopes prasības. Suņu pavadoņu nomas laikā līdz 2013.gadam biedrība "Saules suns" nodrošinās dzīvnieku uzturēšanu un pirks dzīvniekam pārtiku, pastāstīja Užule.

Suns pavadonis tika īpaši apmācīts ikdienas gaitās pavadīt neredzīgu cilvēku – pārvietoties pa pilsētas ielām, šķērsot ielu tam paredzētajās vietās, orientēties satiksmes luksoforu gaismās un brīdināt saimnieku par vides pieejamību kavējošiem šķēršļiem. Suns ir apmācīts pacelt balto spieķi, ja tas saimniekam ir izkritis no rokām, kā arī pacelt citus nelielus priekšmetus, piemēram, atslēgas. Suns pavadonis klausa saimnieku pēc noteiktām komandām.

Kopumā Latvijā pagaidām ir seši suņi pavadoņi, no kuriem trīs tiek iznomāti un apmācīti minētā ESF projekta ietvaros. Projekta mērķis ir sniegt atbalstu cilvēkiem ar redzes traucējumiem, lai veicinātu viņu iekļaušanos sabiedrībā, samazinot sociālo izolētību, kā arī atvieglotu ikdienas gaitas un sekmētu šīs mērķgrupas izglītības un nodarbinātības līmeņa paaugstināšanos nākotnē, kas tiek īstenots caur kompleksu sociālās rehabilitācijas programmu projekta ietvaros.

Suņa nodošana ventspilniecei notiks otrdien plkst.12. Ceremonija notiks Ventspilī.

Viena suņa apmācība un tā uzturēšanās pie redzes invalīda līdz 2013.gadam šā projekta ietvaros izmaksā 10 000 latu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.