LIC: pieaugusi saslimstība ar zarnu infekcijām, vējbakām un kašķi

Pagājušajā nedēļā vairākos Latvijas reģionos pieaugusi saslimstība ar akūtām zarnu infekcijām, vējbakām un kašķi, aģentūru BNS informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Lielākā saslimstības intensitāte ar infekcijas slimībām pagājušajā nedēļā reģistrēta Latgalē, Kurzemē un Rīgas reģionā.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ziņojumu skaits par akūtām zarnu infekcijām palielinājies par 14,3%. Pārsvarā reģistrēti sporādiskie saslimšanas gadījumi dzīvesvietās, kā arī uzliesmojumi organizētos bērnu kolektīvos. Visvairāk ar zarnu infekcijām slimo Latgalē – Daugavpilī divās pirmsskolas mācību iestādēs vairāki bērni saslimuši ar zarnu vīrusu izraisītām infekcijām, bet Kārsavā, arī pirmskolas iestādē, astoņiem bērniem laboratoriski apstiprināta saslimšana ar salmonelozi.

Epidemiologi arī secinājuši, ka Kurzemē pieaugusi saslimstība ar vējbakām un kašķi.

Rīgā Vidzemes priekšpilsētā konstatēta iedzīvotāja inficēšanās ar legionelozi, reģistrēts arī saslimšanas gadījums ar listeriozi.

Epidemioloģiskā izmeklēšana tiek veikta arī saistībā ar aizdomām par kāda jaunieša saslimšanu ar lipīgo infekciju difteriju, jo pacientam bijusi plaša saskarsme un kontakti ar lielu skaitu cilvēku. LIC laboratorijā nedēļas laikā izmeklēti 97 paraugi uz aizdomu pamata par saslimšanu ar difteriju. Savukārt 80 paraugiem veikta laboratoriskā izmeklēšana par aizdomām par saslimšanu ar salmonelozi.