Pētījums: ikdienā smēķē 34% Latvijas iedzīvotāju

Katru dienu smēķē teju 34% Latvijas iedzīvotāju, un vairāk nekā puse no viņiem pauduši vēlēšanos šo netikumu atmest, liecina Veselības ekonomikas centra (VEC) veiktais pētījums par veselību ietekmējošajiem iedzīvotāju paradumiem.

Kopumā katru dienu smēķē 47,4% vīriešu un 20,7% sieviešu. Apmēram 55% vēlas smēķēšanu atmest, bet ceturtā daļa nav par to pārliecināti.

Pētījums atklāj, ka likumā noteiktās prasības par smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās netiek pilnībā ievērotas. Proti, 14,2% vīriešu un 3,3% sieviešu ir spiesti pavadīt ik dienu vairāk nekā stundu piesmēķētās darba telpās. Kopumā tikai nedaudz vairāk kā puse (52,7%) respondentu norādījuši, ka darbā ir pilnībā aizliegts smēķēt, 40,1% respondentu uzsver, ka smēķēt var speciāli norādītās vietās, bet 12,9% – ka smēķēšanai vispār nav ierobežojumu.

Arī smēķēšana mājas vidē ir joprojām aktuāla problēma – 51,1% vīriešu un 38,5% sieviešu atzinuši, ka ģimenē kāds smēķē citu cilvēku klātbūtnē.

Pētījumā secināts, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar smēķēšanas ierobežojumiem. Gan vīrieši (91,1%), gan sievietes (95,7%) ir apmierināti ar smēķēšanas ierobežojumiem darbavietās. 68,1% vīriešu un 80,0% sieviešu uzskata, ka kafejnīcās, bāros, kazino un restorānos smēķēšana pilnībā jāaizliedz, lai pasargātu tur strādājošos no pasīvās smēķēšanas.

Ikdienas smēķēšana būtiski atšķiras pēc respondentu izglītības līmeņa. Gan vīriešiem, gan sievietēm viszemākais ikdienas smēķējošo īpatsvars ir grupā ar augstāko izglītību (35,0% un 14,5%), bet augstākais – ar vispārējo vidējo izglītību (56,2% un 28,3%).

VEC veiktais pētījums arī atklāj, ka Latvijā populāri kļūst alternatīvie smēķēšanas veidi, piemēram, ūdenspīpe un elektroniskās cigaretes. Kopumā ūdenspīpi pēdējā gada laikā smēķējuši 20,4% respondentu.

Svarīgākais