Rēvalds: rudenī varētu sākt palielināties medicīnas pakalpojumu cenas

© f64

Lai arī pēdējā laikā veselības aprūpes pakalpojumu cenas ir samazinājušās, tās varētu sākt palielināties jau šā gada rudenī un pirmām kārtām celsies deficītajām medicīnas darbinieku profesijām, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja veselības aprūpes kompānijas "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

"Laikam ejot, ir pieaugušas energoresursu cenas, kā arī atcelta samazinātā PVN likme medicīnisko iekārtu importam. Šie apstākļi vien liktu palielināt cenas medicīniskajiem pakalpojumiem," sprieda Rēvalds.

Par pirmajām jomām, kurās pakalpojumiem varētu celties cenas, viņš minēja anesteziologu darbu un diagnostiku. "Pirms kāda laika bija jūtams arī radiologu trūkums, tomēr to izdevās atrisināt, lietojot telemedicīnas iespējas. Cenas var celties arī citiem pakalpojumiem, piemēram, diagnostikai, kurā tiek izmantotas modernās tehnoloģijas," norādīja "Veselības centra 4" vadītājs.

Pēc viņa teiktā, cenas varētu sadārdzināties vismaz par 10%, savukārt deficīto profesiju pakalpojumu izmaksu pieaugums varētu būt pat lielāks.

"Manuprāt, tālāka izmaksu samazināšana vairs nav iespējama, un vēl nesen piedzīvotais ārstniecības pakalpojumu cenu kritums pamatā tika panākts uz dažādām iekšējām optimizācijām un veco tauku noēšanu. Patlaban nav citu iespēju, kā vien pacelt cenas. Pretējā gadījumā ārstiem jāsāk darboties ēnu ekonomikā," sacīja Rēvalds.