Rīdzinieki varēs bez maksas pārbaudīt redzi

Rīgas iedzīvotājiem no ceturtdienas līdz svētdienai būs iespēja bez maksas pārbaudīt redzi, iegūstot informāciju par vienu no bīstamākajām redzes slimībām – vecuma makulas deģenerāciju (VMD), riskiem ar to saslimt un profilaksi, informē "Ocuvite" redzes programmas eksperte Ilva Pūķe.

Iedzīvotāji redzi varēs pārbaudīt speciālā ""Ocuvite" redzes pārbaudes" tūres autobusā. Apkopotie dati no tūres Valmierā un Cēsīs norāda, ka apmēram 15% no 975 redzi pārbaudījušajiem šo pilsētu iedzīvotājiem tika konstatētas vecuma makulas deģenerācijas pazīmes. Šiem cilvēkiem neatkarīgi no slimības stadijas tika ieteikts nekavējoties doties pie acu ārsta.

"Lai arī VMD nav ārstējama, slimības attīstību ir iespējams aizkavēt vai pat apturēt, diagnosticējot to sākuma stadijās. Tādēļ svarīgi riska grupām – sākot no 50 gadiem – profilakses nolūkos pārbaudīt redzi reizi gadā. To cilvēki diemžēl dara kūtri, riskējot zaudēt redzi. Tādēļ ārstu praksē VMD visbiežāk konstatējam tikai vēlīnā stadijā, kad jau radušies neatgriezeniski redzes bojājumi," norādīja Pūķe.

""Ocuvite" redzes pārbaudes tūres" autobuss šogad bijis jau vairākās Latvijas pilsētās – Valmierā, Cēsīs un Siguldā. Pēdējā pilsēta pēc Rīgas, kur 5. un 6.septembrī Latvijā piestās ceļojošais autobuss, būs Jelgava. "Ocuvite" ceļojošā tūre norisinās starptautiska sociāla projekta ietvaros. Šogad redze jau pārbaudīta iedzīvotājiem Čehijā un Slovākijā.

VMD ir viena no bīstamākajām redzes slimībām, ar ko saskaņā ar starptautiskiem pētījumiem sirgst apmēram 30 miljoni cilvēku visā pasaulē. Savlaicīgi nesākot ārstēšanu, 8,7% gadījumu VMD izraisa pilnīgu redzes zudumu. Šī slimība skar gados vecus cilvēkus un mūsdienās ir viens no galvenajiem redzes zaudēšanas iemesliem.

Rīgā ""Ocuvite" redzes pārbaudes" tūres autobuss ceturtdien un piektdien piestās Pļavniekos, Stirnu ielā 26, pie veikala "Rimi", kā arī sestdien un svētdien Imantā, Slokas ielā 115, pie veikala "Maxima". Ikviens interesents varēs pārbaudīt redzi no plkst.10 līdz 19 (ar pārtraukumu no plkst.14 līdz 15).