Pacienta tuvinieki vēršas pie veselības ministra ar sūdzību par ārsta rīcību

Kāda pacienta tuvinieki nosūtījuši atklātu vēstuli veselības ministram Jurim Bārzdiņam (Zaļo un zemnieku savienība) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājam Viesturam Bokam ar sūdzību par slimnīcas ārsta attieksmi.

Sabiedrisko attiecību kompānijas "Repute" pārstāvji aģentūrai BNS pavēstīja, ka slimnīcas ārsta Andreja Aleksandrova dēļ kompānijas pārstāve un viņas tēvs slimnīcā piedzīvojuši "pazemojumu un izmisumu", jo nav sniegta nepieciešamā palīdzība.

Pacienta tuvinieki pieprasījuši Austrumu slimnīcas vadības publisku atvainošanos par konkrēto gadījumu un paskaidrojumu, kā slimnīca plāno novērst līdzīgu gadījumu atkārtošanos.

"21.augusta pēcpusdienā 53 gadus vecajam Ivaram Rubenim pēkšņi sākās veselības problēmas. Gandrīz ik pēc 10 minūtēm viņš zaudēja samaņu, bija krampji. Ģimenes locekļi izsauca ātro neatliekamo palīdzību, kas vīrieti nogādāja Gaiļezera slimnīcā. Ņemot vērā, ka Ivars ir sirds slimnieks un viņam ir veikta operācija, ievietojot sirds stimulatoru, viņa dzīvesbiedre pa to laiku devās pakaļ visiem šo faktu apliecinošiem dokumentiem no Stradiņa slimnīcas, lai ārsti varētu iepazīties ar visu slimības vēsturi. Gaiļezera slimnīcas uzņemšanas nodaļā Ivars tika apskatīts un... veselības problēmas konstatētas netika. Tas, ka vīrietis ik pa laikam turpināja zaudēt samaņu, nebija konkrētā slimnīcas personāla uzmanības vērts fakts," pastāstīja pacienta tuviniece Sanita Rubene.

Ārsta aizņemtības dēļ slimnieka tuviniekiem nav izdevies ar viņu aprunāties, tomēr ārsts pacientu esot izrakstījis, neiepazīstoties ar viņa slimības vēsturi.

"Ģimene vīrieti nogādāja Siguldas slimnīcā, kur mediķi šokēti konstatēja, ka tādā stāvoklī pacientu izrakstīt no Gaiļezera slimnīcas nedrīkstēja! Uzsverot, ka lēkmēm esot epilepsijas pazīmes, ar neatliekamās palīdzības mašīnu vīrietis atkārtoti tika nogādāts uz to pašu Gaiļezeru," klāstīja Rubene.

Slimnīcā pacients visu nakti pavadījis uzņemšanas nodaļā un no rīta atkal izrakstīts, jo neesot neatliekamās palīdzības pazīmju.

"Tikai pateicoties kādai māsiņai, kura no rīta tomēr pievērsusi uzmanību faktam, ka Ivars ik pa laikam zaudē samaņu, tika izsaukts nākamās maiņas ārsts, kas nolēma Ivaru nosūtīt uz Biķernieku slimnīcu, kur līdz pat nākamās dienas pulksten 11 neviens mediķis viņam nepievērsa uzmanību," sašutumu pauda tuvinieki.

Tikai nākamās dienas rītā pacientam slimnīcā sāktas veselības pārbaudes, lai noskaidrotu problēmas cēloni. Noskaidrojies, ka pie vainas nav epilepsija, bet sirds stimulatora izraisītas lēkmes.

"Vīrietis tika nogādāts uz Gaiļezera slimnīcu, no kuras viņš jau divas reizes tika izrakstīts kā vesels pacients! Šoreiz viņš tika ievests Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā un nodots aritmologa uzraudzībā, kas ar datoru noregulēja Ivara sirds stimulatoru vajadzīgajā režīmā," informēja Rubene.

Pacienta tuvinieki norādījuši, ka Austrumu slimnīcas ārsts Aleksandrovs "ir tikai rezidents un nebija tiesīgs vienpersoniski pieņemt lēmumu par Ivara izrakstīšanu no slimnīcas".

Rīgas Austrumu slimnīcas pārstāvis Normunds Beļskis aģentūrai BNS norādīja, ka slimnīca komentāru varēs sniegt pēc sīkas iepazīšanās ar konkrēto gadījumu.

Savukārt Veselības ministrijā uzsvēra, ka šis gadījums pirmām kārtām jāvērtē Veselības inspekcijai (VI) un ministrija to varēs komentēt tikai pēc VI atzinuma saņemšanas.

VI pārstāve Dagnija Būmane informēja, ka inspekcija ir saņēmusi iesniegumu par konkrēto gadījumu un tā izvērtēšana ilgs mēnesi ar iespēju izmeklēšanas termiņu pagarināt.