Stradiņa slimnīcā ārstējas arvien vairāk slimnieku; pieaudzis akūto pacientu īpatsvars

Šā gada pirmajā pusgadā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā ārstēti 23 097 pacienti, kas ir par 778 pacientiem vairāk nekā 2010.gada pirmajā pusgadā, informē slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Stibe.

Šogad būtiski pieaudzis tieši akūto pacientu īpatsvars, līdz šā gada vidum pārsniedzot 81%. Ārstniecības iestāde to skaidro ar to, ka Stradiņa slimnīcā nonāk pacienti ar sarežģītākajām slimībām no visas valsts.

Par 35% palielinājies ārstēto pacientu skaits vairāk nekā 10 ārstniecības profilos slimnīcas dienas stacionāros, sasniedzot 9314 pacientus (2010.gada pirmajos sešos mēnešos – 6924 pacienti).

Šogad slimnīca ir palielinājusi arī ambulatorā darba apmēru: kopējais ambulatoro apmeklējumu skaits pieaudzis par 5% un pārsniedzis 105 000 pacientu (2010.gada pirmajā pusgadā 100 737 pacienti).

Stradiņa slimnīcā šogad veiktas arī vairākas nozīmīgas operācijas – Latvijā pirmā aknu transplantācija, vairākas sirds un nieru transplantācijas operācijas, kā arī daudzi desmiti citu sarežģītu operāciju un ārstniecisku procedūru.

Liekot uzsvaru uz ambulatoro palīdzību, slimnīca attīstījusi vairākus dienas stacionārus. Atjaunotas un gaišas telpas, kā arī pilnveidotu pacientu vadības sistēmu ieguvis arī Ambulatoro pakalpojumu centrs jeb poliklīnika.

Vienlaikus slimnīca uzsver, ka finansējums stacionāro pacientu ārstēšanai 2011.gadam samazināts. Viena pacienta ārstēšanai stacionārā pērn pirmajā pusgadā no valsts saņemti vidēji 844 lati, ārstējot 22 209 pacientus. Turpretim šajā pašā laikā šogad vidēji viena pacienta ārstēšanai atvēlēts vien 681 lats, lai gan energoresursu, pārtikas produktu, medicīnas preču izmaksas un nodokļu likmes palielinājušās.

"Šogad esam strādājuši vēl efektīvāk – ar samazinātu finansējumu ārstēts vairāk pacientu nekā pērn. Tomēr, neskatoties uz panākto ārstēšanas izmaksu samazinājumu, slimnīcas finanšu rādītāji ir negatīvi, jo 55% pacientu ārstēšanai piešķirtais finansējums – 244 lati par vienu ārstēšanas gadījumu – nesedz reālās izmaksas," uzsvēris slimnīcas valdes priekšsēdētājs Modris Dzenītis.

"Atvēlētā valsts finansējuma ietvaros arī otrajā pusgadā turpināsim sniegt gan stacionāro palīdzību, gan nodrošināsim ārstniecību un diagnostiskos izmeklējumus dienas stacionāros un ambulatori. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta pakalpojumu nodrošināšanas procesa pilnveidošanai un optimizācijai," sola Dzenītis.

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu slimnīca Latvijā, kas sniedz pilna apmēra neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību, kā arī nodrošina pirms un pēcdiploma izglītību un veic zinātniskus pētījumus.

Stradiņa slimnīca saņēmusi vairākus nozīmīgus apbalvojumus. 2009.gadā iedzīvotāju balsojumā iegūta gada balva medicīnā nominācijā "Mana slimnīca", bet 2011.gadā Stradiņa slimnīca ieguvusi 1.vietu par labāko reputāciju sabiedrisko un individuālo pakalpojumu nozarē, iekļūstot Uzņēmumu reputācijas sarakstā starp 150 atzītākajiem uzņēmumiem Latvijā.

Svarīgākais