Ministri vēl nepieņem lēmumu par slimnīcu dividendēm

Ministru kabineta komiteja pirmdien vēl nepieņēma lēmumu saistībā ar Veselības ministrijas (VM) lūgumu atļaut slimnīcām neizmaksāt dividendes no pērnā gada peļņas 645 tūkstošu latu apmērā.

VM rosināja peļņu atstāt slimnīcām un novirzīt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai un apmaksai. Taču Ekonomikas ministrija iebilda, jo, novirzot dividendes valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanai, tiek pārkāpts valsts mantas izšķērdēšanas likums. Tādēļ EM rosināja novirzīt dividendes valsts galvojumu apmaksai.

Ministri vēl nevienojās par šo jautājumu, un to skatīs otrdien valdības sēdē kopā ar VM informatīvo ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpē.

Ja valdībā VM lūgums tiks akceptēts, kapitālsabiedrībām nebūs jāmaksā dividendes no tīrās peļņas par 2010.gadu.

Kapitālsabiedrību, kuras 2010.gadu ir pabeigušas ar peļņu, kopējā tīrā peļņa ir 731 301 lats, no kā aprēķinātā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa 90 procentu apmērā būtu 644 970 latu.

Ņemot vērā, ka, izstrādājot 2011.gada budžetu, būtiski tika samazināts finansējums veselības nozarei, dividenžu izmaksa par 2010.gadu samazinātu šogad kapitālsabiedrību darbības nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu un līdz ar to radītu risku pacientu veselības aprūpes nodrošināšanai, norāda VM.

"Pašlaik finansējums stacionārai veselības aprūpei jau ir nepietiekams, un papildu saistību apmaksa nozīmē, ka slimnīcas nevarēs norēķināties ar piegādātājiem un nodrošināt pacientiem minimāli nepieciešamo pakalpojumu sniegšanu," paskaidrojusi ministrija.

Pieņemot lēmumu par atšķirīgu dividendēs izmaksājamo peļņas daļu (nosakot 0% likmi), valsts budžetā netiktu pārskaitīta kopējā summa 644 970 latu apmērā, bet minētā summa paliktu kapitālsabiedrību rīcībā un tiktu novirzīta veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem.

Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas peļņa pērn bija 99 637 lati, dividendēs izmaksājamā summa – 89 673 lati; Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" peļņa bija 187 149 lati, dividendēs izmaksājamā summa – 168 434 lati; Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas peļņa bija 65 036 lati, dividendēs izmaksājamā summa – 58 532 lati; Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas peļņa bija 4808 lati, dividendēs izmaksājamā summa – 4327 lati.

Latgales novada rehabilitācijas centra "Rāzna" peļņa pērn bija 47 810 latu, dividendēs izmaksājamā summa – 43 029 lati, Piejūras slimnīcas peļņa bija 280 141 lats, dividendēs izmaksājamā summa – 252 127 lati, Straupes narkoloģiskās slimnīcas peļņa bija 32 053 lati, dividendēs izmaksājamā summa – 28 848 lati, slimnīcas "Ģintermuiža" peļņa bija 14 667 lati, bet atbilstoši Komerclikumam tā dividendes nedrīkst noteikt, aprēķināt un izmaksāt, jo kapitālsabiedrības pašu kapitāls ir mazāks par pamatkapitālu.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien plāno papildus piešķirto 6,1 miljonu latu novirzīt galvenokārt samaksai par dienas stacionāros sniegtajiem pakalpojumiem un ambulatorajai ārstēšanai paredzēto medikamentu un materiālu iegādes kompensācijai.

Svarīgākais