Dombrovskis pozitīvi vērtē Bārzdiņa darbu

Neskatoties uz nepieciešamību atkal atvēlēt papildus līdzekļus veselības aprūpes nozarei, premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") kopumā pozitīvi vērtē veselības ministra Jura Bārzdiņa (Zaļo un zemnieku savienība) darbu.

Trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" valdības vadītājs atzina, ka Bārzdiņš ir viens no tiem ministriem, kurš nebaidās veikt reformas un savu viedokli aizstāvēt.

"Jāatzīst, ka veselības ministra darbu es vērtēju kopumā pozitīvi. Viņš ir tiešām viens no tiem ministriem, kas arī nebaidās veikt kādas reformas nozarē, nebaidās šo viedokli aizstāvēt. Arī šajā gadījumā, protams, ir zināmas domstarpības starp ministriju un slimnīcām par to, kādā veidā tad pārlikt uzsvaru no stacionārās uz ambulatoro aprūpi, bet kopumā šis reformas virziens ir pareizs," norādīja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka, lai risinātu problēmas slimnīcu darbā, ar grozījumiem šā gada budžetā šim mērķim nolemts atvēlēt vēl 6,1 miljonu latu, kas būs vēl papildus tiem 6,6 miljoniem latu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, par ko vienošanās tika panākta jau iepriekš. To pēc koalīcijas partiju sanāksmes otrdien žurnālistiem pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka Veselības ministrijai (VM) līdz nākamajai nedēļai jāsagatavo paziņojums par šo gaidāmo papildu līdzekļu sadalījumu, kā arī priekšlikumi, kā novērst problēmas ar slimnīcu finansējumu, kas izraisījis slimnīcu protestus.

Savukārt Finanšu ministrijai uzdots sākt darbu, izstrādājot 2011.gada valsts budžeta grozījumus, piebilda Dombrovskis.

Vēstīts arī, ka kopumā veselības aprūpei šogad papildus paredzēts piešķirt 12,7 miljonus latu, ieskaitot summu, ko piešķirtu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī līdz ar šā gada budžeta grozījumiem. Šo naudu varētu piešķirt, kad tiks gatavoti budžeta grozījumi – aptuveni oktobra beigās vai novembra sākumā.

Cēsu slimnīcas vadītājs Guntars Kniksts, kura vadītās iestādes mediķi pagājušajā nedēļā pirmie piedalījās protestos pret nepietiekamo finansējumu, gan norādīja, ka joprojām nav skaidrības, kā tiks sadalīti valdības jau vairāk nekā pirms mēneša piešķirtie 6,6 miljoni latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Protestētājiem Cēsīs tuvākajā laikā plānojuši pievienoties protestētāji no Kuldīgas, Ogres un, iespējams, vēl citām pilsētām.

Kuldīgas slimnīca jau paziņojusi, ka no 1.septembra plāno pārtraukt akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā, pamatojot to ar negodīgu naudas sadali. Kuldīgas novada pašvaldība atbalstījusi Kuldīgas slimnīcas nostāju neparakstīt Veselības norēķinu centra piedāvātos līguma grozījumus, kas paredz stacionārajai veselības aprūpei finanšu samazinājumu otrajam pusgadam par 57 552 latiem.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais