Cēsu slimnīcas mediķi sagaidīs Dombrovski ar protesta akciju

Cēsu slimnīcas mediķi piektdien ar protesta akciju sagaidīs premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība"), norāda Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Tādējādi Cēsu slimnīcas darbinieki būs pirmie, kas sāk protesta akcijas, par ko šonedēļ paziņoja Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).

"Saprotu, ka ir plānota vētraina premjera sagaidīšana," sacīja Kalējs.

Piketā gan varēšot piedalīties tikai tie mediķi, kuri nestrādās. Kalējs teica, ka iziet ielās ar plakātiem jēgas neesot, jo protests nebūs vērsts pret vietējo pašvaldību.

Jau ziņots, ka premjers piektdien uzturēsies vizītē Siguldā un Cēsīs.

LVSADA līderis Valdis Keris iepriekš paziņoja, ka vairāku slimnīcu darbinieki Latvijā tuvākajā laikā sāks protesta akcijas pret nepietiekamo finansējumu ārstniecības iestādēm otrajā pusgadā. Šonedēļ protesti notiks Cēsīs, nākamajā nedēļā varētu pievienoties Kuldīga, Ogre un, iespējams, vēl citu slimnīcu personāls.

Pēc viņa paustā, protesta akcijas būšot miermīlīgas - piketu, gājienu un mītiņu veidā. Plānots, ka tajās piedalīsies ne vien LVSADA biedri, bet arī reģionu iedzīvotāji. Keris pauda cerību, ka valdība nekavējoties rīkosies, lai situāciju risinātu.

Jau vēstīts, ka Kuldīgas slimnīca paziņojusi, ka no 1.septembra plāno pārtraukt akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā, pamatojot to ar negodīgu naudas sadali. Kuldīgas novada pašvaldība atbalstījusi Kuldīgas slimnīcas nostāju neparakstīt Veselības norēķinu centra (VNC) piedāvātos līguma grozījumus, kas paredz stacionārajai veselības aprūpei finanšu samazinājumu otrajam pusgadam par 57 552 latiem.

Savukārt VNC norāda, ka izprot radušos situāciju par 2011.gada otrā pusgada nepietiekamo finansējuma apmēru, tomēr piešķirtie valsts budžeta līdzekļi neļauj palielināt pakalpojumu apmēru stacionārajās ārstniecības iestādēs.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija, Zaļo un zemnieku savienība), reaģējot uz šo situāciju, paudis, ka veselības nozare iepriekšējos periodos ļoti cietusi no populisma un nepietiekamā finansējuma dēļ ir pateicīga joma, kuru priekšvēlēšanu periodā kritizēt, lai vairotu savu popularitāti un iegūtu papildu līdzekļus.

Svarīgākais