Latvijā ievestas gandrīz 75 tonnas Lietuvas medicīnisko atkritumu

Pašlaik Latvijā jau ir ievestas gandrīz 75 tonnas Lietuvas medicīnisko atkritumu, kurus apstrādā uzņēmums SIA "Lautus", norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Viņa sacīja, ka medicīniskie atkritumi Latvijā ievesti, sadarbojoties starp Latvijas uzņēmumu SIA "Lautus" un Lietuvas uzņēmumu UAB "AV Investicija". Paredzēts, ka SIA "Lautus" apstrādās 600 tonnas atkritumu.

Ievestie atkritumi atbilstoši SIA "Lautus" izsniegtajai atļaujai tiek apstrādāti – sterilizēti autoklāvā. "Pēc sterilizēšanas autoklāvā medicīnas atkritumi vairs nav bīstami, un tie tiek pielīdzināti sadzīves atkritumiem," paskaidroja Barševska.

SIA "Lautus" apstrādātos atkritumus sašķiro, un plastmasa tiek nosūtīta atpakaļ Lietuvas uzņēmumam UAB "AV Investicija". Savukārt stikls un metāls tiek nodoti tālāk citiem Latvijas uzņēmumiem..

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis noraida informāciju, ka ievestos atkritumus Latvijā plānots sadedzināt. "Latvija neplāno dedzināt Lietuvas medicīniskos atkritumus, tā kā Latvijā nav šādu bīstamo atkritumu sadedzināšanas jaudu," teica Vējonis.

Ministrs norādīja, ka Latvijas uzņēmēji Lietuvai var piedāvāt medicīnisko atkritumu ievešanu Latvijā un to apsaimniekošanu atbilstoši šeit pieejamām tehnoloģijām. Tomēr tas neietver iespēju šos atkritumus sadedzināt Latvijas teritorijā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais