Asinsdonoru centra potenciālo donoru datubāzē reģistrējušies 2000 cilvēku

© f64

Valsts asinsdonoru centra (VADC) potenciālo donoru datubāzē pašlaik reģistrējušies 2000 cilvēku, un ar īsziņu palīdzību līdz šim pārsvarā ziedot asinis aicināti rēzus negatīvo asins grupu donori, pastāstīja VADC pārstāve Daina Krūmiņa.

Pateicoties donoru lielajai atsaucībai ikdienā, rēzus pozitīvo asins grupu donori uzaicinājuma īsziņu saņēmuši retāk.

"Pēdējā pusgada laikā par asins donoru atsaucību sūdzēties nevaram, tomēr dažkārt vajadzējis lūgt palīdzēt retāko asins grupu donorus. Jaunizveidotā datubāze dod drošības izjūtu un apziņu, ka blakus ir cilvēki, kas situācijās, kad būs nepieciešama papildu palīdzība, atsauksies mūsu aicinājumam. Sevišķi svarīga šāda datubāze ir vasaras periodā, kad donoru skaits sarūk, sākoties atvaļinājumu sezonai," norādījusi VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

No šā gada marta Latvijas iedzīvotājiem pirmo reizi pieejams potenciālo asins donoru reģistrs, kurā aicināts iesaistīties ikviens ar vēlmi palīdzēt līdzcilvēkiem.

Pašlaik datubāzē ir iespējams reģistrēties, izmantojot arī Valsts asinsdonoru centra mājaslapu: www.donors.lv.

Jau vēstīts, ka potenciālo asinsdonoru reģistru projektā "Esi sasniedzams" VADC atklāja šogad martā. Datubāzē reģistrētie donori, norādot savu asins grupu un sev tuvāko asins nodošanas vietu, mobilajā telefonā saņems īsziņu, kad slimniekiem pārliešanai būs nepieciešamas viņa norādītās grupas asinis.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais