Pārskatīs aptieku likumu, lai nostiprinātu prasības aptieku pieejamībai invalīdiem

Veselības inspekcijas (VI) pārstāvji šonedēļ tikušies ar invalīdu un viņu draugu apvienību "Apeirons" un Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieku Juri Bunduli un vienojušies pārskatīt normatīvos aktus par farmaceitiskās darbības licencēšanu un aptieku darbību pārskatīšanu, lai precīzi saskaņotu prasības aptiekas pieejamībai apmeklētājiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām, informē VI pārstāve Vera Zajeca.

Tāpat panākta vienošanās, ka prasības aptiekas pieejamībai apmeklētājiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām jānoteic par vienu no prioritātēm, veicot Veselības inspekcijas pārbaudes aptiekās. Pārbaužu rezultāti turpmāk tiks publicēti inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv.

Līdz šā gada 4.augustam VI izstrādās plašāku rīcības plānu, kas atkārtoti tiks pārrunāts gan ar "Apeironu", gan Veselības ministriju.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Juris Bundulis aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka līdz šim pietrūcis kontroles aptieku pieejamības nodrošināšanā cilvēkiem ratiņkrēslos un māmiņām ar bērnu ratiņiem, un norādīja uz Veselības inspekcijas atbildību šā jautājuma risināšanā.

Skaidrojot problēmas būtību, invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" pārstāvji aģentūru BNS informēja, ka aptiekām licenci drīkst izsniegt tikai tad, ja tās ir pieejamas arī cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Tomēr, apsekojot vairāk nekā desmit aptieku tikai Rīgas centrā vien, konstatēts, ka tās neatbilst likuma normām un nav visiem pieejamas.

Veselības inspekcijā toreiz atzina – lai risinātu vairākus aktuālus jautājumus saistībā ar aptiekām, tostarp par aptieku pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, VI pašlaik izstrādā aptieku pašvērtējuma anketu, ko aptieku pārstāvjiem (vadītājiem, īpašniekiem) plānots nosūtīt jūlijā, bet augustā sākt mērķtiecīgas pārbaudes.

Inspekcijā arī pieļāva, ka turpmākā gada laikā Zāļu valsts aģentūrai tiks rosināta gan licenču apturēšana, gan sodu piemērošana gadījumos, ja VI priekšlikumi netiks pildīti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.