Saeimas deputāts Dzelzskalns: Stradiņa slimnīca visā tiesāšanās procesā rīkojās ļoti ciniski

Saeimas deputāts Māris Dzelzskalns (Zaļo un zemnieku savienība), kurš jau septiņus gadus tiesājas ar ārstniecības iestādēm saistībā ar neinformēšanu par viņa asinīs atrasto C hepatīta infekciju, ir gandarīts par Rīgas apgabaltiesas lēmumu piedzīt no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 3000 latu morālo kompensāciju, tomēr plāno šo spriedumu vēl pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Dzelzskalns, kurš no Stradiņa slimnīcas sākotnēji pieprasīja 12 tūkstošu latu morālo kompensāciju, gan norāda, ka nauda šajā spriedumā viņam nav galvenais. Tomēr, tā kā Stradiņa slimnīca, visticamāk, Rīgas apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēs, to darīs arī viņš.

Viņš arī uzskata, ka Stradiņa slimnīca visā tiesāšanās procesā rīkojusies ļoti ciniski.

"Esmu apmierināts ar šo spriedumu tādā ziņā, ka atkal pierādīts – taisnība ir manā pusē, ir bijis šis tiesību pārkāpums. Galvenais nebija summa, bet lai tiktu atzīts, ka ir bijis šis nodarījums," sacīja Dzelzskalns, gan piebilstot, ka vēl jāiepazīstas ar pilnu sprieduma tekstu un pamatojumu, kas būs pieejams 15.jūlijā.

Tomēr viņš atzina, ka sprieduma summa, kas ir četras reizes mazāka par sākotnēji prasīto, viņaprāt, tomēr nav adekvāta nodarītajam neatgriezeniskajam kaitējumam un viņa advokāts to pārsūdzēs.

Dzelzskalns paskaidroja, ka joprojām procesā ir arī administratīvā lieta par morālās kompensācijas piedziņu viņa ģimenei no nu jau reorganizētās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA). Sākotnēji pirmajā instancē Dzelzskalnu prasība tika apmierināta, bet Administratīvā apgabaltiesa vēlāk to noraidīja. Lēmums tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā, kas to nodevusi atkārtotai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā. Tiesa šo lietu plāno skatīt oktobrī.

Līdz šim Dzelzskalnam izdevies iztiesāt 2000 latu kompensāciju par zālēm C hepatīta ārstēšanai, kā arī 400 latu juridiskajai palīdzībai.

Dzelzskalns minēja, ka šā precedenta ietekmē mainītas vairākas procedūras: tagad donoriem pirms asins nodošanas liek parakstīties, ka viņi paši interesēsies par savām analīzēm, savukārt Iekšlietu ministrijas (IeM) poliklīnika, kurā viņš savulaik regulāri pārbaudīja veselību, vairs atzinumā nelieto terminu "vesels", bet gan "darbam derīgs". IeM poliklīnika Dzelzskalnam savulaik nekonstatēja C hepatītu, jo šādas analīzes obligātajās veselības pārbaudēs nav iekļautas, tomēr atzina viņu par veselu.

Kā atbildētāju Dzelzskalns sākotnēji minēja arī Jūras Medicīnas centru, kurā viņam tika veikta apendicīta operācija un kur, pēc viņa domām, tika iegūta vīrushepatīta C infekcija. "Man tika konstatēts tāds C hepatīta genotips, kāda Eiropā nav, bet ir Āfrikā, un kas slikti pakļaujas ārstēšanai. Un Jūras medicīnas centrā ārstē arī jūrniekus, kas zvejo pie Āfrikas krastiem. Tomēr to diemžēl nevarēja pierādīt," paskaidroja Dzelzskalns.

Viņš arī minēja, ka 10.Saeimas deputāta statusā bija sagatavojis deviņus priekšlikumus grozījumiem Ārstniecības likumā, ar ko tiktu definēts donora statuss un donoram tiktu noteiktas tādas pašas tiesības kā pacientam. Priekšlikumi guvuši atbalstu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, taču līdz pirmajam lasījumam Saeimā tas nav nonācis.