Lejot degmaisījumu ugunskurā, Vidzemē bērni gūst plašus apdegumus

Vidzemē piektdien divi mazi bērni guvuši plašus sejas un ķermeņa apdegumus, lejot degmaisījumu ugunskurā, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Nopietnus apdegumus guvusi 11 gadus veca meitene un piecus gadus vecs puisītis. Abi bērni nogādāti slimnīcā. Bukša gan nezināja teikt, vai degmaisījumu ugunskurā bija lējuši paši bērni. NMPD aicina vecākus vasaras sezonā īpaši uzraudzīt savus bērnus un nodrošināt, ka degmaisījums nav bērnam pieejams un tā iepakojums ir cieši aiztaisīts. "Ar degmaisījumu nav jākurina ugunskurs. Tā var gūt ļoti nopietnas traumas," uzsvēra Bukša.

Tāpat piektdien vairāki bērni guvuši applaucējumus. Ar karstu ūdeni aplējies vienu gadu vecs puisītis, applaucējusies arī trīs mēnešus veca meitenīte un 11 mēnešus vecs puisītis.

Tā kā jau ilgstoši ir augsta gaisa temperatūra, pieaug arī karstuma dūriena upuru skaits - pagājušajā diennaktī karstuma dūriens bijis 12 cilvēkiem, pārsvarā Rīgas reģionā. Karstuma upuri ir vecumā no 20 līdz pat 80 gadiem, pārsvarā viņus nogādā slimnīcā no sabiedriskām vietām un ielām. Savukārt Zemgales reģionā septiņus gadus veca meitenīte nogādāta slimnīcā ar karstuma dūrienu pēc ilgstošas spēlēšanās pagalmā.

Pagājušajā diennaktī slimnīcā nogādāti arī vairāki bērni pēc suņu kodumiem. Tā Kurzemē četrus gadus vecu puiku sakodis kaimiņu suns, bet Latgalē - 11 gadus vecs zēns sakosts kājā.

Nopietnas traumas guvuši arī velosipēdisti.

Kurzemē 15 gadus vecs puisis ierāvis ķēdē un spieķos kāju un ar kājas traumu nogādāts slimnīcā. Savukārt Latgalē 37 gadus vecs vīrietis, kurš bijis stiprā alkohola reibumā, izsaucis mediķus, stāstot, ka iepriekšējā dienā viņš braucis ar velosipēdu un viņu notriekusi automašīna. Viņam konstatēts kājas lūzums.

Savukārt Rīgā 47 gadu vecs vīrietis ar velosipēdu vizinājis piecus gadu vecu meitenīti, abi krituši un ar smadzeņu satricinājumu nogādāti slimnīcā, bet Tukumā 17 gadus vecs puisis pārkritis pāri riteņa stūrei, atsities pret ceļu un ar galvas traumu nogādāts slimnīcā. Vidzemē nopietnas galvas traumas guvis arī kāds 60 gadu vecs vīrietis, krītot no velosipēda, bet Zemgalē 23 gadus veca sieviete pēc kritiena no riteņa ar, iespējams, ribu lūzumu un krūšukurvja sasitumiem nogādāta slimnīcā.

Kopumā pagājušajā diennaktī mediķi devušies 1308 izsaukumos.

Svarīgākais