Vasaras mēnešos par 15 līdz 25 procentiem pieaug pacientu skaits ar žokļu vai deguna lūzumiem

Jūnijā un jūlijā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrā par 15 līdz 25% pieaug pacientu skaits ar žokļu vai deguna lūzumiem, pastāstīja centra pārstāve Agnese Ruberte.

Šādu traumu skaits ik gadu palielinās līdz ar siltāka laika iestāšanos. Galvenokārt žokļu un deguna lūzumus gūst iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 44 gadiem.

"Sejas–žokļu traumu biežākie cēloņi ir miesas bojājumu nodarīšana, satiksmes un citi negadījumi. Tomēr liela daļa traumu tiek gūtas svētku un brīvdienu laikā, sportojot un atpūšoties, un tās būtu novēršamas, ja tiktu ievēroti drošības pasākumi," norādīja Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra vadītājs Andis Paeglītis.

Viņš uzsvēra, ka vasarā bieži jāsniedz neatliekamā palīdzība bērniem, kas guvuši zobu un sejas–žokļu traumas, šūpojoties šūpolēs. "Pēdējā laikā pieaudzis arī batutos gūto traumu skaits. Tāpat regulāri sejas traumas gūst makšķernieki, neuzmanīgi rīkojoties ar makšķerāķiem," piebilda ārsts.

Jāņu brīvdienās Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra speciālisti aicina būt īpaši piesardzīgiem un rūpēties par savu un ģimenes locekļu veselību.

Aktīviem sportistiem ieteicams izgatavot speciālu aizsargšinu zobiem, kā arī vienmēr nēsāt ķiveres un citus aizsargelementus.

Zobu un sejas–žokļu traumu gadījumos nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie zobārsta vai mutes, sejas un žokļu ķirurga. Rīgā diennakts palīdzība pieaugušajiem un bērniem šādu traumu gadījumos tiek sniegta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrā, Dzirciema ielā 20.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais