Latvijā pagaidām nav konstatēti saslimšanas gadījumi ar Vācijā reģistēto infekciju

Latvijā līdz ceturtdienai nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar Vācijā pēdējā mēneša laikā izplatīto infekciju, ar kuru jau miruši 10 cilvēki, informē Latvijas Infektoloģijas centrā.

Pēc Eiropas slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) datiem, no 2011.gada 2.maija līdz 2.jūnijam ir saņemta informācija par 499 reģistrētiem hemolītiski urēmiskā sindroma (HUS) slimniekiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, 470 no tiem Vācijā. Saslimušo vidū vairāk ir sieviešu. Līdz šim desmit cilvēki ar HUS ir miruši. Visvairāk HUS gadījumu reģistrēts Vācijas ziemeļu reģionos.

Inficēšanās varētu būt saistīta ar baktēriju saturošas pārtikas lietošanu uzturā. Saslimšanas gadījumi reģistrēti arī citās valstīs cilvēkiem, kuri nesen apmeklējuši Vāciju.

Hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS) ir viena no smagākajām enterohemorāģiskās 'E.coli' (zarnu nūjiņas) infekcijas klīniskajām izpausmēm, līdz ar to patiesais inficējušos personu skaits varētu būt vairākas reizes lielāks.

Ar baktēriju 'Escherichia coli' cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku – nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, augļus, dārzeņus vai sulas. Iespējama infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku (ģimenēs, bērnu aprūpes centros). Reģistrēti arī ar ūdeni saistīti infekcijas uzliesmojumi. Saslimšanu var izraisīt pat ļoti neliels baktēriju daudzums, nokļūstot cilvēka organismā.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot 'Escherichia coli' (zarnu nūjiņas) izraisītās slimības, jāievēro nespecifiskas profilakses pasākumi – jālieto droši pārtikas produkti, dzērieni un dzeramais ūdens, rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti. Jāievēro personīgā higiēna un bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, kā arī pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.