Speciālisti atgādina, ka sauļojoties jāievēro piesardzība

Saules ultravioletā starojuma līmenis Latvijā tuvākajā laikā saglabāsies augsts, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniegs sesto līmeni, brīžiem pietuvojoties septītajam. Ozona slāņa biezums virs Latvijas gaidāms robežās no 310 līdz 340 Dobsona vienībām. Cilvēki ar jutīgu ādu, sauļojoties pirmo reizi sezonā un neievērojot piesardzību, saules apdegumus dienas vidū var iegūt 15 minūšu laikā.

Speciālisti aicina ievērot piesardzību sauļojoties. No plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Jāņem arī vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši baltas smiltis un ūdens, atstaro lielu daļu radiācijas, tādēļ ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

No saules iedarbības īpaši jāsargā bērni. Ieteicams nēsāt cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles, valkāt gaišu, vieglu, elpojošu un ērtu apģērbu no dabiska materiāla. Vienmēr līdzi vēlams ņemt arī ūdeni.

Ja pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa Veselības norēķinu centra ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa numuru 66016001, kas strādā no plkst.18 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti. Parādoties ķermeņa trīcēšanai, drebuļiem, augstai temperatūrai, sliktai dūšai ar vemšanu, apziņas traucējumiem, krampjiem vai samaņas zudumam, jāzvana ātrajai palīdzībai pa tālruni 113.

To aģentūrai BNS pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Ultravioletās radiācijas indekss Latvijā var būt robežās no nulles līdz astoņām ballēm, vislielākais starojums zemi sasniedz laikā, kad saule atrodas visaugstāk, - dienas vidū laikā ap vasaras saulgriežiem. Ozona daudzumu stratosfērā mēra Dobsona vienībās; jo ozona slānis biezāks, jo zemi sasniedz mazāka ultravioletās radiācijas deva.