Nāvi izraisošie dārzeņi Latvijā nav ievesti

Uztraukums saistībā ar veselībai bīstamiem gurķiem sāk izplatīties pa visu Eiropu. Eiropas Savienības ātrās brīdināšanas sistēma paziņojusi, ka nu jau arī Čehijā ievesti gurķi, kas satur bīstamo baktēriju, taču Latvijā šāds gadījumi nav konstatēti.

Rimi Latvija sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere skaidro, ka pircēji saistībā ar izskanējušām bažām par inficētajiem dārzeņiem ir interesējušies, no kurienes tiek ievesti dārzeņi, taču veikalos pieejamie gurķi ir Latvijas.

Veikalā 90% dārzeņu un augļu sortiments sastāv no vietējās produkcijas un ienākot jaunajai ražai veikals to īpaši akcentē. Tāpat arī tiek veiktas regulāras pārbaudes un, ja masu medijos izskan aizdomas par produktu kvalitāti uzreiz tiek veiktas pārbaudes vai veikalā nav pieejams kāds no apšaubāmas kvalitātes produktiem.

Maxima pārstāvis Ivars Andiņš nra.lv skaidroja, ka šobrīd veikalā ir pieejami Latvijas gurķi un to apgrozījums ir pietiekoši liels, kā arī to cena ar katru dienu kļūst zemāka, tāpēc importa gurķi nav nepieciešams. Ir bijis gadījums, kad uz info tālruni ir saņemts kāds pircēja zvans, kurš interesējās par gurķu izcelsmi. No Spānijas precēm veikalā ir pieejami vien augļi.

Arī Latvijas Infektoloģijas centra sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa informēja, ka Latvijā līdz šodienai nav konstatēti hemolītiski urēmiskā sindroma (HUS) saslimšanas gadījumi.

Inficēšanās varētu būt saistīta ar izraisītāja -"Escherichia coli" (zarnu nūjiņas) - saturošās pārtikas - tomātu, gurķu, lapu salātu, nepasterizēta piena vai gaļas - lietošanu uzturā.

Galvenās slimības pazīmes ir caureja (bieži ar asiņu piejaukumu) un krampjveida sāpes vēderā, var būt arī vemšana un paaugstināta temperatūra. Slimības laikā var rasties komplikācijas - hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS). HUS simptomi ir hemolītiskā anēmija, akūta nieru mazspēja (urēmija) un zems trombocītu skaits (trombocitopēnija).

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot "E.coli" izraisītās slimības, jālieto droši pārtikas produkti, dzērieni un dzeramais ūdens, rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti, jāievēro personīgā higiēna un bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

Ja tiek novērotas infekcijas pazīmes - krampjveida sāpes vēderā, asiņaina caureja, nespēja urinēt - nekavējoties jāsazinās ar ārstu.