Visvairāk traumu bērni gūst, pārvietojoties ar velosipēdu

Visvairāk traumu bērni gūst, pārvietojoties ar velosipēdu, kā arī pēc to pārvadāšanas uz velosipēda, neizmantojot tam paredzētos krēslus, žurnālistiem trešdien sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš.

Speciālisti norāda, ka bērnu traumatismu var samazināt, ievērojot elementārus drošības pasākumus un lietojot nepieciešamos aizsarglīdzekļus.

Viņš pastāstīja, ka maijā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nogādāti jau 30 bērni, kuri guvuši dažādas traumas, no tām visnopietnāk savainojušies bērni, kuri pārvietojās ar velosipēdu. "Daudzas bērnu gūtās traumas varēja novērst vecāki, mudinot bērnus lietot aizsarglīdzekļus, piemēram, ķiveres," paskaidroja Ploriņš.

Veselības ministrijas galvenais speciālists bērnu slimībās un bērnu ķirurģijā profesors Dzintars Mozgis informēja, ka gada laikā slimnīcās dažādas traumas ārstē aptuveni 18 tūkstoši bērnu. "Sanāk, ka katrs bērns 10 gados reizi iegūst tādas traumas, kas jāārstē slimnīcā," atzina Mozgis.

"Bērni kustas ātrāk, nekā mēs domājam, un atliek tikai uz mirkli novērst uzmanību, un bērns jau ir izkritis pa logu vai guvis kādu citu traumu," klāstīja Mozgis. Viņš uzsvēra, ka 80% gadījumu, kad bērnam ir bijusi ķivere, viņš ir guvis daudz mazākas traumas, nekā tad,ja viņam šīs ķiveres nebūtu.

Mozgis pauda gandarījumu, ka etiķa esence ir izņemta no apgrozības un vairs nav to traumu bērnu vidū, kas saistītas ar esences iedzeršanu. Tomēr viņš norādīja, ka joprojām iespējams iegādāties dažādus sārmus saturošus līdzekļus.

Mozgis arī minēja, ka vasaras sezonā parādās arī gadījumi, kad bērni iedzer degšķidrumu, kas paredzēts grila aizdedzināšanai, kā arī gūst apdegumus no atklātas liesmas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais