Gripas monitoringu turpinās visu gadu

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikuma gripas monitoringu Latvijā arī šogad turpinās visu gadu, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pārstāve Irina Lucenko.

Tas nolemts, lai nodrošinātu pastāvīgu informācijas pieejamību par gripas izplatību un varētu savlaicīgi konstatēt jebkuras izmaiņas vīrusa cirkulācijā vai sezonai neraksturīgus gadījumus, kas varētu liecināt par vīrusu mutāciju. Monitoringa turpināšana arī vasarā neprasīs lielus papildu līdzekļus vai pūles no stacionāriem un ģimenes ārstiem, tomēr palielinās ārstniecības personu modrību attiecībā uz augšējo elpceļu infekciju izplatību, norādīja Lucenko.

Šosezon gan lielākā gripas aktivitāte jau ir beigusies un pēdējās nedēļās laboratoriski apstiprināti tikai daži gripas slimnieki. Vērtējot gripas aktivitāti šajā sezonā, Lucenko norādīja, ka tā nav bijusi ļoti augsta. Tiesa, mirušo skaits, kuriem bija laboratoriski apstiprināta gripa, esot diezgan iespaidīgs.

"No tā varētu izvairīties, ja cilvēki riska grupās savlaicīgi vakcinētos," paskaidroja epidemioloģe. "Tā ir mūsu lielākā bēda, ka cilvēki riska grupās nevakcinējas. Viņiem pat šīs izmaksas daļēji tiek segtas no valsts budžeta. Bet daudzi gripu nenovērtē nopietni, kaut gan tā ir diezgan smaga slimība, sevišķi, ja ir novājināta imūnsistēma."

Šajā gripas sezonā gripa laboratoriski apstiprināta 2290 cilvēkiem, 29 cilvēki ar gripas komplikācijām miruši, tostarp 19 vīrieši un 10 sievietes. A tipa gripa apstiprināta 27 gadījumos, B tipa gripa – divos gadījumos. Visiem pacientiem bija konstatēta vīrusu pneimonija.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais