Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Veselības ministre interesēsies par "cūku gripas"vakcīnu iegādi no citām ES dalībvalstīm

Veselības ministre Baiba Rozentāle no 12. līdz 13. oktobrim piedalīsies ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē Luksemburgā, tostarp spriežot par ES dalībvalstu 6. līmeņa gatavību gripas A(H1N1) pandēmijai.

''Līdztekus darba kārtībai par ES dalībvalstu sadarbību un savstarpējās rīcības koordināciju A(H1N1) gripas pandēmijas laikā, es ceru konkretizēt iespējas par pretgripas vakcīnu iegādi no citām dalībvalstīm. Šajos ekonomiskajos apstākļos, tā būtu alternatīva tām dalībvalstīm, tostarp Latvijai, kurām nav vienošanās līguma ar zāļu ražotājiem par vakcīnu iepirkumu'', informē ministre, norādot: ''Šāda mehānisma izveide būtu ļoti svarīga situācijā, kad dalībvalsts, kurai ir tāda vēlme un iespējas, varētu piedāvāt vakcīnas citai dalībvalstij, tā novēršot drošu vakcīnu trūkumu un sniedzot kā juridisku skaidrību, tā konkurences noteikumus un atbildību attiecībā uz praktiskiem vakcīnu nodošanas jautājumiem starp dalībvalstīm. Ir savlaicīgi jārunā par šāda iepirkuma mehānisma juridiskajiem jautājumiem, konkurences noteikumiem un atbildību''.

Līdz šim dalībvalstis kā svarīgas nozares, plānojot gatavību pandēmijām, ir noteikušas transporta, enerģētikas un telekomunikāciju jomas uz informācijas un paziņojumu sniegšanu sabiedrībai