Bārzdiņš: lai pārietu uz aktīvās vielas rakstīšanu zāļu receptēs, vispirms jāizglīto sabiedrība

Lai zāļu receptēs pārietu uz aktīvās vielas jeb starptautiskā nepatentētā nosaukuma rakstīšanu, vispirms ir jāizglīto sabiedrība, norādīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība).

Latvijas kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija jau ir pārgājušas uz šādu sistēmu un receptēs vairs neraksta konkrēta ražotāja nosaukumu, bet Latvijā pagaidām šāda prasība nav obligāta. "Mēs par to diskutējam, taču tur ir gan savi plusi, gan mīnusi," sacīja Bārzdiņš.

Viņš vērsa uzmanību, ka, piemēram, Latvijas Ārstu biedrība iebilst ‒ šādā gadījumā izvēle, kādu medikamentu lietot, tiktu izdarīta tikai aptiekā. "Un aptiekā no ārstu viedokļa arī, iespējams, ne vienmēr tiks piedāvāta tā lētākā izvēle. Latvijā aptiekas pieder dažiem lieltirgotājiem, un, atņemot ārstiem tiesības izvēlēties šīs zāles, mēs it kā lietu ūdeni uz aptieku ķēžu un lieltirgotāju dzirnavām," ārstu viedokli skaidroja ministrs.

Vienlaikus nevarot noliegt, ka arī ārsti reizēm ir ieinteresēti izrakstīt kādu konkrētu ražotāju medikamentus. "Tāpēc es arī publiski saku, ka abās pusēs ir gan pacientu intereses, taču ne tikai tās. Lai pārietu uz šo nepatentēto nosaukumu, vispirms ir jāizglīto sabiedrība, ka līdzvērtīgas iedarbības medikamenti var maksāt dažādi. Arī mūsu kaimiņvalstis vispirms īstenoja kampaņu, ka ģenēriskajiem medikamentiem ir līdzvērtīga efektivitāte kā oriģinālajiem un zaļā tablete, kas maksā latu, ir tikpat laba kā rozā tablete, kas maksā astoņdesmit santīmu," klāstīja Bārzdiņš.

Viņš gan nesniedza tiešu atbildi, cik ilgi varētu turpināties sabiedrības izglītošana un vai Latvija jau ir ceļā uz nepatentētā nosaukuma norādīšanu receptēs, vien norādīja, ka Veselības ministrijas (VM) sāktā kampaņa "Ārstējies nepārmaksājot!" noteikti tiks turpināta, lai sabiedrība šo domu arvien vairāk pieņemtu.

"Tas nav tik vienkārši – piemēram, vecam cilvēkam, kurš visu mūžu dzēris kādas vienas zāles, pāriet uz citām. Pieradumam un ticamībai ir ļoti liels spēks. Ir svarīgi, cik pacients un arī ārsts uzticas. Jo arī ārstam diemžēl bieži vien ir iesīkstējusi pārliecība. Tādēļ kampaņa "Ārstējies nepārmaksājot!" ir vērsta gan uz pacientu, gan ārstiem – ģimenes ārstiem, speciālistiem –, gan farmaceitiem. Mēs atgādinām – tiklīdz ir pieejams lētāks medikaments, to jāsāk izmantot. Jo veselības aprūpē ienāk daudz jaunu lietu, kas apēdīs līdzekļus, un to pietrūks, ja nepāriesim uz lētākām iespējām, kur to var," pastāstīja Bārzdiņš.

Jau vēstīts, ka aptieku pārstāvji un Konkurences padome medikamentu cenu samazināšanai Latvijā aicinājuši noteikt, ka ārsti receptēs nenorāda konkrētu medikamentu nosaukumu, bet gan zāļu starptautisko nepatentēto nosaukumu. Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija paudusi bažas, ka starptautiskā nepatentētā nosaukuma ("International nonproprietary name") rakstīšana receptēs palielinātu zāļu lieltirgotavu ietekmi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.