Svētku brīvdienās aicina rūpīgi pārbaudīt veikalu plauktos esošo produktu derīguma termiņus

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Lieldienu brīvdienās aicina patērētājus būt uzmanīgiem un rūpīgi sekot iegādāto produktu derīguma termiņiem, uzglabāšanas temperatūrai un produktu marķējumam, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Viņa norādīja, ka PVD inspektori strādās arī svētku dienās, tomēr PVD aicina arī iedzīvotājus uzmanīgi izdarīt pirkumus.

PVD aicināja pārtikas produktus iegādāties tikai uzticamās tirdzniecības vietās – veikalos, lielākos vai mazākos tirgos vai arī no uzticamiem zemniekiem. Iepērkoties uzmanība jāpievērš tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti, kā arī pārtikas produkta marķējumam – derīguma termiņam un ieteicamajai uzglabāšanas temperatūrai.

Joffe uzsvēra, ka produkti, kas ātri bojājs, ‒ gaļa un gaļas produkti, piena un piena produkti, zivis un zvejas produkti, kā arī salāti un saldie ēdieni – gan veikalā, gan mājās jāuzglabā aukstumā no 0 līdz +6 grādiem, turklāt tie jāsargā no tiešiem saules stariem. Vienlaikus PVD pārstāve ieteica saglabāt pirkuma čeku.

Tā kā svētkos viens no visvairāk pirktajiem pārtikas produktiem būs olas, Joffe atgādināja, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. "Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai arī ārpus tā ‒ istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos," paskaidroja PVD pārstāve un norādīja, ka iepērkoties pircējs drīkst atvērt kastīti un apskatīties arī marķējumu uz olas, kas ļauj uzzināt, kurā valstī olas ražotas un kādos apstākļos turētas vistas, kas šīs olas dējušas.

Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 ‒ bioloģiskā ražošana, 1 ‒ brīvā turēšana, 2 ‒ turēšana kūtī, 3 ‒ turēšana sprostos), bet burti ‒ valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai ‒ LV). Uz olas redzams PVD piešķirtais identifikācijas numurs un papildu zīmes, kas identificē dējējvistu ganāmpulka mītni.

Vienlaikus Joffe ieteica olu krāsošanai izmantot tikai pārtikas krāsas. "Centieties izvairīties no krāsām un krāsošanas metodēm, piemēram, nepārtikas krāsām, nagu lakas u.c., kas var piesārņot olu un padarīt to nelietojamu uzturā," klāstīja PVD pārstāve.

Iedzīvotāji, kuri novērojuši iespējamus pārkāpumus pārtikas tirdzniecības vietās, aicināti zvanīt pa PVD uzticības tālruni 67027402 un informēt par tiem dienestu.