Ērces šopavasar piesūkušās jau trim cilvēkiem

Ērces šopavasar piesūkušās jau trim cilvēkiem, sestdien ziņo Latvijas Radio. Pašlaik Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā pārbaudītas divas no ērcēm un tās nav bijušas inficētas.

Jau vēstīts, ka 23.martā LIC vērsās šopavasar pirmais pacients, kuram Jelgavas novadā bija piesūkusies ērce.

Saskaņā ar LIC sniegto informāciju ērču aktivitātes sezona sākas, kad gaisa temperatūra sasniedz +3 līdz +5°C, un ilgst līdz oktobra beigām. Pēdējos divos gados būtiski pieaugusi ērču encefalīta izplatība - ja 2005.-2008.gadā sezonas laikā saslimušo skaits svārstījās no 142 līdz 184, tad 2009.gadā ar ērču encefalītu Latvijā saslima jau 328 pieaugušie, bet 2010.gadā - 494. Tiesa, saslimušo bērnu skaits ir relatīvi mazs - 13 bērnu 2009.gadā un 18 pērn, norādīja LIC.

Centrā arī uzsvēra, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret saslimšanu ar ērču encefalītu. To ieteicams veikt pirms ērču aktivitātes sezonas sākšanās, tomēr arī pašlaik vakcinēties vēl nav par vēlu. LIC Vakcinācijas kabinets strādā katru dienu, arī brīvdienās un svētku dienās, no plkst.9 līdz 20.

Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, paskaidroja LIC.

Cilvēkiem, kas pēc ērces koduma inficējušies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī -, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvassāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli. Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Jau vēstīts, ka, analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus par saslimstību ar ērču encefalītu 2006.-2010.gadā, LIC noteicis, ka šogad bez maksas pret ērču encefalītu varēs vakcinēties bērni, kas deklarēti Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Lubānas, Rucavas, Jaunpiebalgas, Engures, Ventspils, Rojas, Mērsraga, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Kocēnu, Talsu, Kandavas, Kuldīgas, Alūksnes, Rugāju, Durbes, Aizputes, Baldones, Apes, Salacgrīvas, Pārgaujas, Rēzeknes, Babītes, Raunas, Tukuma, Madonas, Saulkrastu, Gulbenes un Ķeguma novadā.

Valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais