Piecās pilsētās atkal palielinājusies saslimstība ar gripu

Piecās no desmit Latvijas lielākajām pilsētām pagājušajā nedēļā palielinājusies saslimstība ar gripu, un trijās no tām atkal pārsniegts epidēmiskais slieksnis - 100 saslimušo nedēļas laikā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Ja marta otrajā nedēļā saslimstība ar gripu epidēmijas līmenī bija reģistrēta tikai Jēkabpilī, tad pagājušajā nedēļā epidēmiskais slieksnis pārsniegts Daugavpilī (105 saslimušie uz 100 tūkstošiem), Jelgavā (173) un Liepājā (107), savukārt Jēkabpilī saslimušo skaits septiņkārt samazinājies - līdz 32 slimniekiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Tikmēr Ventspilī, Rēzeknē, Jūrmalā un Gulbenē nedēļas laikā ar aizdomām par gripu pie ārsta nav vērsies neviens iedzīvotājs.

Vidējais saslimstības līmenis ar gripu Latvijā pagājušonedēļ palielinājies no 38 līdz 58 saslimušajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tomēr šis rādītājs joprojām ir zem epidēmiskā sliekšņa.

Pagājušajā diennaktī gripa laboratoriski apstiprināta 12 cilvēkiem, deviņiem no tiem B tipa gripa, bet trijiem - A tipa gripa. Kopš sezonas sākuma gripa apstiprināta 2125 cilvēkiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā kopumā gripa apstiprināta 105 cilvēkiem, no tiem 96 - pēdējās nedēļās vairāk izplatītā B tipa gripa. Tas ir mazākais vienā nedēļā saslimušo skaits kopš janvāra sākuma, kad gripas epidēmija vēl nebija sākusies. Epidēmijas augstākajā punktā - februāra pirmajā nedēļā - gripa laboratoriski tika apstiprināta 374 slimniekiem.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais