Ārstu biedrība rīkos diskusiju par graudaugu produktu nozīmi uzturā

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) 22.martā rīkos publisku diskusiju par graudaugu produktu nozīmi Latvijas iedzīvotāju uzturā, pastāstīja LĀB prezidents Pēteris Apinis.

Diskusijā piedalīsies Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta pārstāves Sanita Zute un Solveiga Maļecka, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents profesors Anatolijs Danilāns, Latvijas diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Daiga Kunkulberga, zemnieku saimniecības "Vecapēni" saimnieks Mārtiņš Kaugars, kā arī VM un LĀB speciālisti.

Diskusija notiks 22.martā plkst.15 Latvijas Ārstu biedrības telpās Rīgā, Skolas ielā 3.

"Graudaugu produkti cilvēku uzturā ieņem ļoti nozīmīgu vietu, tas ir mūsu uztura pamats. Cilvēka uzturā graudaugu produktiem jābūt vismaz 40% no visiem uzturā lietotajiem produktiem. Ar graudaugu produktiem mūsu organisms uzņem gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, kā arī vairākus B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Īpaši vērtīgi ir graudaugu produkti, kuros samalts viss grauds. Tādēļ baltmaizes vietā labāk izvēlēties maizi no rupja maluma miltiem un maizi, kurai ir pievienotas dažādas sēkliņas," paskaidroja Apinis.

Viņš norādīja, ka maize no smalka maluma miltiem, pulētie rīsi, manna, augstākā labuma kviešu milti, smalkmaizītes un cepumi ir nabadzīgi uzturvērtības ziņā, jo šie produkti ir iegūti, graudus pārstrādājot – rafinējot un attīrot. Šādi pārstrādāti graudu produkti ir balti, ilgi uzglabājas, labāk garšo, bet tajos izteikti samazinājies graudam raksturīgu, bioloģiski nozīmīgu vielu – balastvielu, vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, veselīgo tauku - daudzums. Tieši šo vielu ēdienkartē parasti ir par maz.

Svarīgākais