Gripa šonedēļ apstiprināta 85 cilvēkiem

Gripa šonedēļ laboratoriski apstiprināta 85 cilvēkiem, tostarp 28 pagājušajā diennaktī, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Arī šonedēļ izteikti dominē B tipa gripa - līdz ceturtdienai tā apstiprināta 78 no visiem saslimušajiem. Kopš sezonas sākuma gripa laboratoriski apstiprināta 2093 slimniekiem, no tiem 1088 A tipa gripa, bet 1005 - B tipa gripa.

LIC stacionārā ar aizdomām par gripu pagājušajā diennaktī ievietoti pieci cilvēki, kopumā tur pašlaik ārstējas 19 gripas slimnieku. Kopš gripas sezonas sākuma no LIC stacionāra izrakstījies jau 641 gripas pacients.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jaunāko LIC apkopoto informāciju gripa pagājušajā nedēļā epidēmisko slieksni pārsniedza vairs tikai Jēkabpilī, bet vidējais saslimstības līmenis Latvijā pagājušajā nedēļā samazinājies divas reizes - līdz 38 gripas slimniekiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Šajā sezonā miruši 28 cilvēki, kuriem bija laboratoriski apstiprināta gripa. Iepriekš LIC ziņoja par 29 mirušajiem, taču vienam gripas diagnoze tomēr netika laboratoriski apstiprināta. Miruši 18 vīrieši un 10 sievietes, lielākajai daļai no viņiem bija smagas hroniskas slimības vai citi riska faktori.

LIC turpinās gripas monitoringu līdz gada 20.nedēļai, ja nebūs rīkojuma turpināt to arī vasarā.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais