Zāļu valsts aģentūra: ieviešot starptautisko nepatentēto nosaukumu, primāri jāvērtē kvalitāte

Pieņemot lēmumu receptēs norādīt tikai starptautisko nepatentēto nosaukumu INN ("International nonproprietary name"), kā primārais jāizvirza ārsta vai farmaceita lēmuma kvalitātes aspekts, bet medikamentu izmaksas jāvērtē pakārtoti, aģentūrai BNS norādīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktore Inguna Adoviča.

Pēc viņas teiktā, pašlaik vēl ir pāragri spriest, kā nepatentētā nosaukuma iesviešana receptēs varētu mainīt zāļu tirgu, taču ekonomiskajam apsvērumam nevajadzētu būt vienīgajam iemeslam tā ieviešanai. "Zāļu izvēles pamatprincipam vajadzētu būt šādam - pareizajam pacientam pareizās zāles pareizajās kombinācijās un devās," pastāstīja Adoviča un paskaidroja, ka, ārstējot pacientu, terapijas ekonomiskais pamats nedrīkst būt svarīgākais.

Primārais ir un paliek terapeitiskais aspekts, viņa uzsvēra.

Adoviča pauda viedokli, ka ārstiem būtu jābūt iespējai izrakstīt zāles gan pēc to nosaukuma, gan INN. Proporciju, cik procentos gadījumu ārsti izrakstītu zāles pēc starptautiskā ķīmiskā nosaukuma un cik gadījumos pēc zāļu firmu dotā nosaukuma, gan ir grūti prognozēt, viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka aptieku pārstāvji un Konkurences padome medikamentu cenu samazināšanai Latvijā aicinājuši noteikt, ka ārsti receptēs nenorāda konkrētu medikamentu nosaukumu, bet gan zāļu starptautisko nepatentēto nosaukumu.

Zāļu valsts aģentūra ir Veselības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde. Aģentūras darbības mērķis ir nodrošināt efektīvu, drošu un kvalitatīvu zāļu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.