Atkal pieaudzis gripas slimnieku skaits

Lai gan pēdējā mēneša laikā laboratoriski apstiprināto gripas slimnieku skaits ik nedēļu samazinājās, pagājušajā nedēļā tas atkal pieaudzis, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Marta pirmajā nedēļā gripa laboratoriski apstiprināta 136 pacientiem, kas ir par septiņiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Lielākais nedēļas laikā apstiprināto gripas slimnieku skaits līdz šim reģistrēts februāra pirmajā nedēļā - 374. Kopējais laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits šajā gripas sezonā sasniedzis 1834.

Pagājušajā nedēļā būtiski pieaudzis ar B tipa gripu saslimušo skaits - tā apstiprināta 104 slimniekiem, bet iepriekš dominējošā A tipa gripa - tikai 32 slimniekiem.

Nedēļas nogalē gripa laboratoriski apstiprināta 52 slimniekiem, bet LIC stacionārā ar aizdomām par gripu ievietoti 17 cilvēki.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jaunāko informāciju ar gripas izraisītām komplikācijām šoziem miruši 29 cilvēki. Divdesmit astoņiem mirušajiem bija laboratoriski apstiprināta A tipa gripa, bet vienam - B tipa gripa. Mirušo vidū ir 19 vīrieši un 10 sievietes. Deviņi no viņiem bija vecumā no 40 līdz 49 gadiem, 12 - vecāki par 60 gadiem. Lielai daļai mirušo pacientu bija smagas hroniskas slimības vai citi riska faktori.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša riska grupa šajā gripas epidēmijā ir grūtnieces, kurām 18 Eiropas reģiona valstīs stingri tiek rekomendēta vakcinācija pret gripu.

Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.