Valdība lems par valsts kompensācijas C hepatīta ārstēšanai

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu atjaunot valsts kompensāciju C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem 75% apmērā, palielinot to no līdzšinējiem 50%.

Norma stāsies spēkā 1.martā un darbosies līdz gada beigām. Noteikumi vēl jāapstiprina valdības sēdē, ko, pēc ministrijas lūguma, izskatīs jau otrdien.

Pieņemot izmaiņas līdzšinējā kārtībā, tiks atjaunots kompensācijas apmērs, kāds tas bija pirms diviem gadiem, pirms valdība 2009.gada 1.martā lēma to samazināt līdz 50%.

VM norādīja, ka pacienta līdzmaksājums C hepatīta ārstēšanai ir viens no augstākajiem šajā medikamentu grupā un pašlaik ne visi pacienti spēj to segt, lai arī pārsvarā no šīs slimības cilvēki cieš darba spējīgā vecumā. Ņemot vērā, ka zāļu nelietošana vai lietošanas pārtraukumi apdraud pacienta mūža ilgumu un dzīves kvalitāti, VM apņēmusies turpināt meklēt risinājumus, lai C hepatīta terapija būtu pieejamāka.

C hepatīta ārstēšanu Latvijā saņem 1250 pacientu, kuriem līdzmaksājums pašlaik ir aptuveni 300 latu mēnesī. Lai realizētu valsts kompensācijas pieaugumu, papildus nepieciešami 605 tūkstoši latu. Šie līdzekļi tiks nodrošināti ar šogad ieviesto kompensējamo medikamentu apmaksas kārtības regulējumu, kad zāļu ražotāji proporcionāli sedz finanšu deficītu, ja tāds radies. Līdz ar to šādas izmaiņas valsts budžetu neietekmēs, uzsvēra VM.

Pacienti, kuru ienākumi ir mazāki par 120 latiem mēnesī, uzrādot pašvaldības sociālo dienestu izziņu, ir atbrīvoti no līdzmaksājumiem par kompensējamajām zālēm, un viņiem nav jāmaksā pacienta iemaksa.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.