Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

"Euroaptieka": zāļu cenas Latvijā ir vienas no zemākajām Eiropā

Zāļu cenas Latvijā ir vienas no zemākajām Eiropā, komentējot Latvijas zāļu tirgu, piektdien žurnālistiem norādīja aptieku tīkla ar "Euroaptiekas" zīmolu valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe.

Atsaucoties uz Veselības ekonomikas centra datiem, viņa uzsvēra, ka Latvijā Eiropas valstu vidū ir vienas no zemākajām medikamentu cenām pretēji sabiedrības pārliecībai.

"Euroaptiekas" valdes locekle norādīja, ka ir maldīgs priekšstats, ka aptiekas gūst peļņu, uzliekot nesamērīgu uzcenojumu. Pašlaik aptuveni 355 aptiekas cīnās par izdzīvošanu, uzsvēra Zemdega-Grāpe. "Mēs nevaram uzlikt uzcenojumu, kā to var izdarīt parasts veikals. Mūs kontrolē Veselības inspekcija - katru dienu par katru pārkāpumu mēs riskējam ar aptiekas licenci," viņa sacīja un paskaidroja, ka aptiekas darbojas valsts noteiktajos likuma rāmjos un zāļu cenām var likt tādu uzcenojumu, kādu nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Zāļu cenas ir atkarīgas no ražotājfirmas, jo ražotājs nosaka arī atšķirīgas cenas dažādās valstīs, piebilda Zemdega-Grāpe.

Viņa informēja, ka, pēc aptieku aplēsēm, kompensējamie medikamenti veido gandrīz pusi no visiem pārdotajiem medikamentiem, taču faktiski tie nenes nekādu peļņu.

"Pavisam nesen Veselības ministrijas darba grupā noskaidrojām, kādi ir uzcenojumi vairumtirgotājiem un aptiekām, un konstatējām, ka arī vairumtirdzniecības un aptiekas uzcenojumi Latvijā starp Eiropas valstīm ir vieni no viszemākajiem," pavēstīja Zemdega-Grāpe.

Arī aptieku tīkla “Mēness aptiekas” sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida aģentūrai BNS apstiprināja, ka, pēc aptiekas rīcībā esošās informācijas, cenas citur Eiropā medikamentiem ir augstākas nekā Latvijā. Konkrētus piemērus Barvida gan pašlaik nenosauca.

Pašlaik ar "Euroaptiekas" zīmolu Latvijā strādā aptuveni 40 aptieku. "Euroaptiekas" zīmols pieder uzņēmumam "Euroaphoteca", kam pieder vairāk nekā 450 aptieku Čehijā, Slovākijā, Polijā, Igaunijā, Lietuvā un Latvijā.