Ar gripas komplikācijām šoziem miruši 27 cilvēki, tostarp četri bērni

Šajā ziemā ar gripas komplikācijām miruši 27 cilvēki, viņu vidū arī četri bērni līdz desmit gadu vecumam, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Kopš gripas epidēmijas sākuma līdz 23.februārim saņemti ziņojumi par 27 mirušajiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu, no tiem 18 bija vīrieši, bet deviņas - sievietes. Astoņi pacienti bija vecumā no 40 līdz 49 gadiem, 11 - vecāki par 60 gadiem, bet četri - jaunāki par 10 gadiem.

Lielākajai daļai pacientu bija smagas hroniskas slimības vai citi riska faktori, tostarp pieciem konstatētas elpošanas orgānu slimības, pieciem - sirds slimības, pieciem - onkoloģiskas slimības, diviem - cukura diabēts, diviem - adipozitāte jeb aptaukošanās, pieciem - citas slimības vai riska faktori, norāda LIC.

A tipa gripa apstiprināta 26 gadījumos, bet vienā izraisītājs bijis B tipa gripas vīruss. Visiem pacientiem konstatēta vīrusu pneimonija.

Februāra trešajā nedēļā LIC monitoringā iekļautajās ambulatorajās iestādēs ar aizdomām par gripu vērsās vidēji 223 uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir par 20% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Kopš sezonas sākuma 11 monitoringā iesaistītajās slimnīcās ievietoti 1430 pacienti ar aizdomām par gripu un 154 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Stacionārās ārstniecības iestādēs februāra trešajā nedēļā ievietoti 167 pacienti ar aizdomām par gripu un 18 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju (iepriekšējā nedēļā attiecīgi 226 un 28). No 185 hospitalizētajiem pacientiem ar gripu un gripas izraisītu pneimoniju 57% pacientu pagājušonedēļ hospitalizēti Rīgā, bet 30% - Daugavpilī.

Pagājušajā nedēļā hospitalizēto pacientu vidū ar aizdomām par gripu 53% bija bērni līdz 14 gadu vecumam. Savukārt no pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju 83% bija vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

LIC norāda - salīdzinot ar citām epidēmiskajām sezonām, šajā sezonā gripas intensitāte vērtējama kā vidēja.

Pagājušajā diennaktī gripa laboratoriski apstiprināta ar 22 pacientiem, un kopējais šosezon apstiprināto gripas slimnieku skaits sasniedzis 1668.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša riska grupa šajā gripas epidēmijā ir grūtnieces, kurām 18 Eiropas reģiona valstīs stingri tiek rekomendēta vakcinācija pret gripu.

Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.