No gripas izraisītām komplikācijām šoziem miruši 26 cilvēki

No gripas izraisītām komplikācijām šoziem miruši 26 cilvēki, aģentūru BNS informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC). Divdesmit pieciem mirušajiem bija laboratoriski apstiprināta A tipa gripa, bet vienam - B tipa gripa.

Datus par mirušo vecumu un nāves iemesliem LIC pagaidām apkopojis līdz 15.februārim, kad ar laboratoriski apstiprinātu gripu bija miruši 22 cilvēki - 16 vīrieši un sešas sievietes. Visvairāk mirušo - astoņi - bija vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem un vecāki par 60 gadiem. Miruši arī trīs bērni - divi no tiem vecumā līdz gadam, viens - septiņu gadu vecumā. Lielākai daļai pacientu bija smagas hroniskas slimības vai citi riska faktori, visiem bija konstatēta vīrusu pneimonija.

LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs aģentūrai BNS iepriekš skaidroja, ka LIC tikai pagājušajā gadā sāka slimnīcām pieprasīt datus par mirušajiem, kam diagnosticēta gripa. Tas saistāms ar jaunām prasībām visā pasaulē, tostarp Eiropas Savienībā, lai varētu novērot jaunu pandēmisku gripas paveidu uzvedību un iespējamās mutācijas, smagu saslimšanu un nāves gadījumu pieaugumu.

LIC apkopotie dati par 2009./2010.gada gripas sezonu liecina, ka šajā sezonā nomira 35 cilvēki ar laboratoriski apstiprinātu gripu - 23 vīrieši un 12 sievietes, pārsvarā vecumā no 50 līdz 59 gadiem. Ar hroniskām slimībām slimoja 24 no mirušajiem, lielākoties ar hroniskām sirds slimībām un cukura diabētu, bet 11 gadījumos hroniskas slimības netika atklātas.