Gripas izplatība turpina samazināties

Gripas izplatība Latvijā arī pagājušajā nedēļā turpinājusi samazināties, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

Februāra trešajā nedēļā ar aizdomām par gripu pie ārsta vērsušies vidēji 223 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Vēl nedēļu iepriekš ar gripu slimoja vidēji 277 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet augstākais saslimstības līmenis šajā sezonā līdz šim reģistrēts februāra pirmajā nedēļā - 464 saslimušie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

No desmit lielākajām Latvijas pilsētām augstākā saslimstība pagājušajā nedēļā reģistrēta Rēzeknē - vidēji 767 gripas slimnieki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Būtiski samazinājies saslimušo skaits Gulbenē - no 914 uz 100 tūkstošiem februāra otrajā nedēļā līdz 323 pagājušonedēļ. Rīgā saslimušo skaits nedaudz palielinājies - no 275 uz 100 tūkstošiem februāra otrajā nedēļā līdz 291 saslimušajam pagājušonedēļ. Vismazākais gripas slimnieku skaits tradicionāli ir Ventspilī - tur pagājušajā nedēļā ar aizdomām par gripu pie ārsta vērsušies vidēji astoņi cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā gripa laboratoriski apstiprināta 171 slimniekam, kas ir divas reizes mazāk nekā nedēļu iepriekš. Savukārt pirmdien gripa apstiprināta vēl 31 pacientam, 20 no tiem - B tipa gripa, bet 11 - A tipa gripa. Laboratoriski apstiprināto gripas slimnieku skaits sasniedzis 1600.

LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs aģentūrai BNS iepriekš norādīja - lai arī pēdējā laikā pieaudzis B tipa gripas slimnieku skaits, šim gripas vīrusam ir daudz mazāks epidemioloģiskais potenciāls, un tā neizplatās tik strauji kā A tipa gripa. Tomēr abos gadījumos slimības norise ir līdzīga, tādēļ gripas tipu var atšķirt tikai laboratoriski.

Eksperts arī sacīja, ka gripas epidēmijas intensitāti šosezon varētu raksturot kā vidēju. Pēdējos 15 gados gripas epidēmija Latviju piemeklējusi katru ziemu. Tikai vienā gadā vidējais saslimstības rādītājs bijis zem 100 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet divus gadus tas pat pārsniedzis 900. Epidēmija varētu norimt tuvāko nedēļu laikā, bet gripas monitoringu LIC turpinās līdz maija vidum.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša riska grupa šajā gripas epidēmijā ir grūtnieces, kurām 18 Eiropas reģiona valstīs stingri tiek rekomendēta vakcinācija pret gripu. Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.