Bērnus 33 novados bez maksas vakcinēs pret ērču encefalītu

Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) izstrādājis sarakstu ar novadiem, kuros šogad bērni pret ērču encefalītu tiks vakcinēti par valsts līdzekļiem, aģentūru BNS informēja LIC pārstāvji.

Analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus par saslimstību ar ērču encefalītu 2006.-2010.gadā, LIC noteicis, ka šogad bez maksas pret ērču encefalītu varēs vakcinēties bērni, kas deklarēti Alsungas, Pāvilostas, Dundagas, Lubānas, Rucavas, Jaunpiebalgas, Engures, Ventspils, Rojas, Mērsraga, Kārsavas, Ciblas, Krimuldas, Kocēnu, Talsu, Kandavas, Kuldīgas, Alūksnes, Rugāju, Durbes, Aizputes, Baldones, Apes, Salacgrīvas, Pārgaujas, Rēzeknes, Babītes, Raunas, Tukuma, Madonas, Saulkrastu, Gulbenes un Ķeguma novadā.

Bērni, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta kādā no šiem novadiem, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu neatkarīgi no tā, kur atrodas viņu ģimenes ārsta prakse.

LIC atgādināja, ka valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

Centra direktore Baiba Rozentāle aicinājusi vecākus un ģimenes ārstus izvērtēt vakcinācijas stāvokli pret ērču encefalītu gan bērniem, gan pieaugušajiem, un, ja tā nepieciešama, ieplānot vakcināciju februārī vai martā. Īpaša uzmanība jāpievērš tiem, kas dzīvo LIC sarakstā minētajos novados, lai izmantotu valsts piedāvāto iespēju vakcinēt bērnus pret ērču encefalītu.

Latvijā ērču aktivitātes sezona ilgst no marta līdz oktobra beigām. Vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret saslimšanu ar ērču encefalītu, un to ieteicams veikt pirms ērču aktivitātes sezonas sākšanās.

2009.gadā ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 328 cilvēki, bet 2010.gadā – 494. No pagājušā gada Eiropas Savienībā vairs netiek lietots specifiskais pretērču encefalīta imūnglobulīns.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.