Samazināto PVN likmi piemēros tikai tām medicīnas ierīcēm, kas paredzētas invalīdiem

No 1. jūlija samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi plānots piemērot tikai tām medicīniskajām ierīcēm, kas paredzētas, lai atvieglotu vai ārstētu invaliditāti, un kas domātas tikai invalīdu personīgai izmantošanai.

Par to liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, ko pirmdien konceptuāli atbalstīja MK komitejā.

Noteikumu projekts sagatavots pēc Eiropas Komisijas aizrādījuma, ka, piemērojot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi tām medicīnas iekārtām un precēm, kas nav paredzētas tikai invalīdu personīgai lietošanai, Latvija pārkāpusi ES Padomes direktīvu par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu.

Lai segtu izdevumus ārstniecības iestādēm saistībā ar PVN likmes palielināšanu medicīniskajām ierīcēm, VM šogad nepieciešami papildu 1,25 miljoni latu, bet nākamajos gados - papildu 2,99 miljoni latu. Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji komitejas sēdē pret to iebilda, savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") norādīja, ka aizvien turpinās sarunas par aizdevējiem par papildu konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā.

Savukārt veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība) uzsvēra, ka tas nav konsolidācijas priekšlikums, bet gan Eiropas Komisijas prasība, tadēļ, viņaprāt, potenciālie ieņēmumi būtu jāatstāj veselības nozarē.

Pēc neilgām debatēm MK komiteja nolēma VM sagatavoto noteikumu projektu virzīt skatīšanai valdībā, bet FM un VM uzdeva turpināt sarunas par papildus nepieciešamo finansējumu. Paredzēts, ka noteikumu projekts stāsies spēkā 1.jūlijā līdz ar izmaiņām PVN likumā, kas tiek gatavotas budžeta grozījumiem.

Noteikumu projekts nosaka medicīniskās ierīces, palīgierīces, to komplektējošās daļas, rezerves daļas un piederumus, kuru piegādēm piemēro samazinātu PVN likmi. Sarakstā iekļautas tikai tādas ierīces, ko parasti izmanto, lai atvieglotu vai ārstētu invaliditāti tikai invalīdu personīgai izmantošanai. Savukārt no jaunā noteikumu projekta pielikuma svītrotas tās medicīniskās ierīces un preces, kuras neatbilst ES Padomes direktīvas pielikumā definētajām medicīniskajām ierīcēm un precēm, kurām var piemērot samazinātu PVN likmi.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais