Gripa laboratoriski apstiprināta vēl 35 slimniekiem

Pagājušajā diennaktī gripa laboratoriski apstiprināta 35 slimniekiem, un kopējais apstiprināto gripas slimnieku skaits šajā sezonā sasniedzis gandrīz pusotru tūkstoti, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

No 1497 laboratoriski apstiprinātajiem gripas slimniekiem 943 konstatēta A tipa gripa, bet 554 - B tipa gripa. Šīs nedēļas laikā pagaidām reģistrēti mazāk nekā 100 jauni slimnieki, kas ir mazāk nekā iepriekšējās nedēļās.

LIC stacionārā pagājušajā diennaktī ar aizdomām par gripu ievietoti 10 slimnieki, un kopumā tur pašlaik ārstējas 57 pacienti ar gripu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā laboratoriski apstiprināti 263 jauni saslimušie ar gripu, kas ir par 111 gadījumiem mazāk nekā nedēļu iepriekš. Kopš gripas sezonas sākuma nedēļas laikā laboratoriski apstiprināto gripas slimnieku skaits pastāvīgi pieauga - decembra pirmajā nedēļā tika apstiprināti divi gadījumi, janvāra pirmajā nedēļā - jau 75, bet februāra pirmajā nedēļā - 374.

Pagājusī nedēļa ir pirmā šajā gripas sezonā, kad nedēļas laikā laboratoriski apstiprināto gripas slimnieku skaits sācis sarukt. Tiesa, šī ir arī pirmā nedēļa, kad reģistrēts vairāk B tipa gripas slimnieku (157) nekā ar A tipa gripu saslimušo (106).

LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs aģentūrai BNS iepriekš norādīja - lai arī pēdējā laikā pieaudzis B tipa gripas slimnieku skaits, šim gripas vīrusam ir daudz mazāks epidemioloģiskais potenciāls, un tā neizplatās tik strauji kā A tipa gripa. Tomēr abos gadījumos slimības norise ir līdzīga, tādēļ gripas tipu var atšķirt tikai laboratoriski.

Eksperts arī sacīja, ka gripas epidēmijas intensitāti šosezon varētu raksturot kā vidēju. Epidēmija varētu norimt tuvāko triju līdz četru nedēļu laikā, bet gripas monitoringu LIC turpinās līdz maija vidum.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša riska grupa šajā gripas epidēmijā ir grūtnieces, kurām 18 Eiropas reģiona valstīs stingri tiek rekomendēta vakcinācija pret gripu. Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.