Pa ceļam uz bērnudārzu četrus gadus veca meitenīte apsaldējas un nonāk slimnīcā

Ar apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanu pagājušajā diennaktī slimnīcās nogādāti astoņi cilvēki, viņu vidū arī četrus gadus veca meitenīte, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule.

Meitenīte slimnīcā nonākusi pēc tam, kad mamma Mārsnēnu pagastā viņu uz ragaviņām bija vedusi uz bērnudārzu. Lielajos sala grādos bērnam sākušies drebuļi, degungals kļuvis balts, un mamma nolēmusi izsaukt ātro palīdzību. Meitenīte nogādāta Cēsu slimnīcā ar iespējamu virspusēju sejas apsaldējumu.

Rīgā un Pierīgā ar hipotermiju vai kāju un roku apsaldējumiem slimnīcā nogādāti seši vīrieši vecumā no 40 līdz 87 gadiem. Cietušie savākti no ielām vai neapkurinātiem dzīvokļiem, viņi bijuši alkohola reibumā. Viens vīrietis ar abu roku pirkstu apsaldējumiem no hospitalizācijas atteicies.

Pakrītot uz slidenajām ielām, traumas guvuši seši cilvēki. Rīgā cietušas divas sievietes un divi vīrieši vecumā no 17 līdz 83 gadiem. Diviem konstatēti apakšdelma lūzumi, vienam apakšstilba lūzums, bet vēl vienam - muskuļa un cīpslu trauma. Līvānos 87 gadus veca sieviete, pakrītot uz ielas, guvusi smadzeņu satricinājumu, bet Salacgrīvā 53 gadus veca sieviete lauzusi apakšdelmu.

Savukārt Madonā 19 gadus vecu jaunieti aizķērusi automašīna, un viņa ar galvas sasitumu nogādāta Madonas slimnīcā.

Jau vēstīts, ka otrdienas rītā daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā temperatūra pazeminājās līdz -25..-30 grādiem. Šis Latvijā ir aukstākais rīts kopš 2010.gada 27.janvāra, kad Daugavpils meteoroloģiskajā stacijā termometra stabiņš noslīdēja līdz -33,5 grādiem.

Aukstajā laikā mediķi aicina īpaši uzmanīties ar apģērba izvēli un neignorēt pirmās salšanas pazīmes, jo īsā laikā iespējams iegūt vispārēju ķermeņa atdzišanu un apsaldējumus.

Lai pasargātu sevi no aukstuma ietekmes, jāatceras, ka, dodoties ārā, gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus, kas nav cieši pieguloši, un vilnas vai kokvilnas zeķes, kā arī neaizmirst cepuri un šalli. Vēlams valkāt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi. Jāizvēlas mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes. Drebuļi ir pirmā pazīme, kas liecina, ka ķermenis zaudē siltumu. To nedrīkst ignorēt, jādodas iekštelpās sasildīties.