Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Jēkabpilī gripas epidemioloģiskais slieksnis pārsniegts vairākkārt

"Gripas epidemioloģiskais slieksnis mūsu slimnīcas apkalpes zonā pārsniegts trīs reizes, un jau kopš februāra sākuma vidēji dienā Jēkabpils dziednīcā tiek uzņemti 40–50 gripas slimnieku gan no Jēkabpils, gan apkārtējiem novadiem," vēl pagājušā nedēļā par situāciju bija satraukta Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktora vietniece medicīnas jautājumos Ruta Miķelsone.

Nu saslimušo skaits sāk mazināties – pirmdien reģistrēti 25 bērni un 13 pieaugušo, kas cieš no gripas.

Gripas karantīna Jēkabpils slimnīcā ir spēkā kopš 21. janvāra. Šā gada pirmajās divās nedēļās Jēkabpilī nebija apstiprināts neviens saslimstības gadījums ar gripu, trešajā nedēļā tika reģistrēti 319 jaunu saslimstības gadījumu, bet ceturtajā nedēļā – jau 542 uz 100 000 iedzīvotāju. Tomēr noteikt patieso iedzīvotāju skaitu, kas slimo ar gripu un akūto augšējo elpceļu infekcijas slimībām, ir teju neiespējami, jo tie iedzīvotāji, kam slimība noris bez sarežģījumiem un vieglākā formā, bieži vien ne slimnīcā, ne pie ģimenes ārsta nemaz nevēršas.

Epidēmijas skarto lielā pieplūduma dēļ slimnīcas vadībai nācies pārprofilēt pat uroloģijas nodaļu, kur izvietoti pieaugušie gripas slimnieki, jo infekcijas nodaļa ir pārpildīta un tajā nācies izvietot arī saslimušos bērnus. Kā bilda R. Miķelsone, daudz gripas slimnieku ar komplikācijām ārstējas arī terapijas nodaļā, tiem pārsvarā konstatēti plaušu iekaisumi, kas grūti padodas ārstēšanai. Kā norāda R. Miķelsone, smagāk ārstēšana veicas tiem sasirgušajiem, kuriem fonā ir kāda hroniska saslimšana – plaušu slimības, cukura diabēts vai augsts asinsspiediens, kas var radīt smagas komplikācijas. Izvairīties no saslimšanas ar gripu vai iegūt vieglāku slimības gaitu var palīdzēt gripas vakcīna, kas izdarīta laikus – jau rudenī. Diemžēl visi gripas slimnieki, kuriem saslimšana norit smagi ar komplikācijām, nav vakcinēti, – uzsver ārste.

R. Miķelsone informē, ka Jēkabpilī reģistrēts arī viens letāls gadījums, kad, iespējams, nāve iestājusies gripas komplikāciju dēļ.

Lielā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas saslimstības gadījumu skaita dēļ samazinājusies arī izglītības iestāžu apmeklētība. Jēkabpils vispārējās izglītības iestādēs apmeklējums samazinājies par 5–8%, bet pirmsskolas izglītības iestādēs – teju uz pusi.